Hlavní obsah

Doufala, že za vázu dostane 50 tisíc. Nakonec to bylo 189 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejmenovaná Francouzka získala pohádkové bohatství, když prodala čínskou vázu, o níž se experti zprvu domnívali, že by se její cena mohla pohybovat okolo 1500 až 2000 eur (zhruba mezi 37 tisíci a 50 tisíci korunami). Ukázalo se ale, že jde o vázu z 18. století, kterých se čínští zájemci nemohou nabažit a jejíž cena je o několik řádů vyšší.

Foto: Aukční dům Osenat

Váza Tchien-čchiou-pching byla vydražena v přepočtu za 189 milionů korun.

Článek

Mimořádný prodej na dražbě ve francouzském Fontainebleau oznámil aukční dům Osenat minulou sobotu. Původní majitelka si nepřála být jmenována, aukční síň pouze uvedla, že žije ve francouzských zámořských oblastech, a doplnila pár detailů o minulosti vázy.

„Ta dáma vázu zdědila od své matky, která ji zas podědila po své matce, jež byla významnou pařížskou sběratelkou umění,“ uvedl Cédric Laborde, ředitel aukčního domu pro umělecké předměty. Dodal, že váza byla součástí předmětů, které majitelka podědila společně s bytem v Saint-Briac-sur-Mer na bretaňském pobřeží.

Váza Tchien-čchiou-pching je kulovitý druh vázy, který se začal vyrábět během dynastie Ming, která v Číně vládla od 14. do 17. století a vyrábí se dosud.

Vydražená váza, zhruba 54 centimetrů vysoká, přímo z dynastie Ming nepochází. Laborde nicméně uvedl, že velkou otázkou se stalo to, jestli váza opravdu pochází ze 20. století, jak se zprvu domnívali experti. Pak by totiž příliš vysokou cenu neměla.

„Od okamžiku, kdy jsme ji uveřejnili v katalogu, viděli jsme, jak se vše dalo do pohybu. Číňané se jezdili na vázu podívat. A bylo jich víc a víc. Expert řekl, že si stále myslí, že váza není stará,“ zvedl Laborde.

Britský pár našel pod podlahou zlatý poklad. Má hodnotu milionů korun

Koktejl

Zájemci a jejich experti však byli jiného názoru. Váza má pocházet ze století 18., což by z ní dělalo výjimečný sběratelský kousek. V aukci nakonec vyhrál kupec z Číny, který za vázu zaplatil 7,7 milionu eur (zhruba 188,8 milionu korun) plus 1,4 milionu eur (34 milionů korun) na poplatcích.

„Číňané jsou velmi vášniví, co se týče jejich historie, a hrdě se hlásí ke svému kulturnímu dědictví. Věřím, že tato váza nemá být ukryta zrakům veřejnosti, ale má být vystavena v muzeu,“ uvedl Laborde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám