Hlavní obsah

Nové zjištění boří představu o blahodárných dávkách alkoholu

Pokud s nadsázkou vyznáváte pravidlo, že alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství, pak jste podle vědců z Oxfordu na omylu. Podle nich je totiž konzumace alkoholu v jakémkoli množství škodlivá pro lidský mozek. Hustotu šedé hmoty negativně ovlivňuje i velmi střídmé popíjení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vědci zkoumali data o zdravotním stavu u skupiny 25 tisíc lidí a skeny mozku z magnetické rezonance. Podle nich je alkohol pro zdraví mozku neblahý a je pro něj mnohem rizikovějším faktorem než kouření nebo nadváha. O studii, která ještě neprošla recenzním řízením, informoval deník The Guardian.

„Neexistuje žádná hranice, za kterou už by bylo pití škodlivé, škodí jakékoli množství alkoholu. A ovlivňuje to v zásadě celý mozek, nejen některé jeho části, jak se tvrdilo dříve," uvedla šéfka výzkumného týmu Anya Topiwalaová.

Podle ní se neukázalo, že by některý druh alkoholu působil v menším množství blahodárně, a to ani v případě vína, kterému někteří odborníci dosud přisuzují pozitivní vliv na zdraví.

Jak poznat, že moc pijete? Tělo vám to poví

Zdraví

Vědci u skupiny účastníků studie zaznamenávali informace o věku, pohlaví, zdravotním stavu, vzdělání, o deklarovaném množství vypitého alkoholu a zkoumali velikost a zdraví mozku a výsledky testů paměti. Podle nich lze vysledovat přímou úměru mezi množstvím vypitého alkoholu a menší hustotou šedé hmoty.

Alkohol podle nich může vysvětlit asi 0,8 procenta změn v objemu šedé hmoty, což se jeví jako velmi malá hodnota. Topiwalaová nicméně upozornila, že to je mnohem vyšší číslo než u ostatních rizikových faktorů. Alkohol je až čtyřikrát rizikovější než kouření nebo nadváha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám