Hlavní obsah

Nemusí být vždycky kaviár, ujišťuje šéfkuchař ze superjachet

Novinky, vpl

Už osmnáct let připravuje Němec Stephan Staats nejvybranější a nejfajnovější pochoutky na superjachtách hollywoodských hvězd, šejků a oligarchů. „Beru práci výhradně na lodičkách delších než sto metrů,“ svěřil se týdeníku Focus.

Foto: www.stephanstaats.de

Stephan Staats

Článek

Proslýchá se, že své mistrovství už předvedl i na dvou ze tří gigantických plavidel řazených do tzv. Velké trojky – jachtě Azzam saúdského prince (180 metrů), Eclipse Romana Abramoviče (162,5 metru) a Dubaj premiéra Spojených arabských emirátů a šejka Muhammada ibn Rašíd Al Maktúma (162 metrů). Odborníci odhadují, že Staats patří mezi šestici nejžádanějších a nejvytíženějších ve svém oboru.

„Za pozoruhodné považuji, že pět z nich pochází z Evropy a šestý, Američan Douglas Kingsley, žije od svých pětadvaceti ve Francii,“ podotýká Lisa McGillisová, která píše o gastronomii pro list The Boston Globe. Skutečnost, jak nemilosrdná dokáže být konkurence, německý velmistr vařečky nijak nezastírá.

„Když nastupuji po někom, dotyčný kolega mě podle nepsaného pravidla seznámí s předávacím protokolem. Má obsahovat nejen zápisy o všem, co dostali majitel jachty a jeho lidé na stůl, ale i o jejich libůstkách včetně varování, co jim nešmakuje či co odmítají třeba z náboženských důvodů. Nejednou se mi stalo, že mi předchůdci zapsali pravý opak,“ vysvětluje.

Aby předešel podobným překvapením a vystříhal se všeho, co by – řečeno jeho slovy – „učinilo panstvo nešťastným“, probírá v předstihu podobu menu se šéfstevardem a osobním asistentem vlastníka.

Jikry ve zlatě

Kaviár servíruje Staats často, avšak tato pochoutka už není takřka „povinná“ jako třeba ještě před deseti lety. „Jeden můj ruský zaměstnavatel si nechal zaslat tzv. bílý kaviár ze vzácných jeseterů – albínů. Je natolik znamenitý, že se balí do dóz z 24karátového zlata, přičemž kilogram vyjde až na 35 tisíc eur (945 tisíc korun),“ vybavuje si.

Ačkoli Staats se snaží nikoho ze svých chlebodárců nejmenovat, v rozhovoru pro německou televizi WDR učinil výjimku. „Ano, hollywoodská hvězda George Clooney je opravdu nezvykle příjemný a laskavý muž,“ potvrdil.

Pro sójovku letěl tryskáčem

Za stěžejní považuje Staats přípravu, přesněji řečeno obstarání zásob. Pochlubil se, že si vytvořil celosvětovou síť dodavatelů, kteří dokážou sehnat vše možné i nemožné do jednoho, dvou dnů. „Už jsem ale letěl z lodi vrtulníkem pro speciální druh brokolice. Jindy mě přenesl soukromý tryskáč z jižní Evropy do Londýna, protože zaměstnavatel si přál svou oblíbenou sójovou omáčku,“ připouští šéfkuchař, do jehož běžné nabídky na lodích patří i 42 druhů zmrzliny.

Staats, který své mistrovství předvedl na třiceti plavidlech, hovoří o svém řemesle jako o chlebu o dvou kůrkách. Smlouvy mu stanovují zpravidla šestnáctihodinové směny, sedm dnů v týdnu, přičemž podstrojuje nejen vlastníkovi a těm, kteří přijali jeho pozvání, ale i šedesáti – až stočlenné posádce.

„Na druhou stranu se dostanu k výjimečným lidem a do výjimečného prostředí. Zavítal jsem do 91 zemí a nejvíc mě okouzlil Nový Zéland. A v neposlední řadě moje gáže překračuje i výdělky ve špičkové gastronomii na souši,“ svěřuje se.

Letos v létě vařil zdarma na lodi, která ve Středozemním moři zachraňuje uprchlíky. „Vím, jak vypadají oba protipóly – omračující přepych a extrémní bída. Příliš často jsem viděl, že bohatství nezajišťuje neodvratně šťastný život,“ uzavírá.

Reklama

Výběr článků

Načítám