Hlavní obsah

Největší hodinářská událost světa odhalila novinky pro rok 2015

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švýcarská Basilej se ve čtvrtek na jeden týden změnila v hodinářské centrum světa. Koná se tam totiž každoroční veletrh Baselworld Watch and Jewellery Show, na kterém jsou představovány klíčové novinky hodinkového světa.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Veletrh Baselworld 2015

Článek

Některé firmy zveřejňují nové modely hodinek a další novinky již před veletrhem, u jiných je naopak nutné čekat až na zahájení přehlídky. Tak tomu bylo již tradičně například u Rolexu. Ten se pochlubil novým kalibrem s označením 3255, 39milimetrovými modely Oyster Perpetual a novou verzí sportovních hodinek Yacht-Master s pouzdrem ze zlaté slitiny Everose a černým ciferníkem a taktéž černou keramickou lunetou.

Foto: Rolex

Rolex Yacht-Master 116655

Jinak řečeno, Rolex se letos zrovna nevytáhnul. To se ale nedá říct o jeho sesterské značce Tudor. Již pár dní před veletrhem prosákly na veřejnost fotky modelu North Flag. O designu hodinek by šly vést nekonečné debaty, to podstatné se ale skrývá uvnitř – nový in-house strojek.

Foto: Tudor

Tudor North Flag s novým in-house strojkem

Ještě před pár lety se možná zdálo nemožné, že by Rolex kanibalizoval svou prémiovou značku vlastními strojky v hodinkách Tudor, situace se ale změnila. A samozřejmě nezůstalo jen u jednoho modelu, in-house strojek tak dostaly i prověřené potápky Pelagos, které jsou teď dostupné i v modrém provedení.

Foto: Tudor

Tudor Pelagos dostal nově in-house a také modrou verzi

Není překvapení, že Omega rozšířila řadu chronografů Speedmaster hned čtyřmi modely kolekce Dark Side of the Moon a jedním bílým s pouzdrem z keramiky. Srdce mnoha fanoušků ale jistě zaplesalo u úplně jiného modelu Speedmaster. Je jím limitovaná edice Apollo 13 Silver Snoopy.

Foto: Omega

Ukázka luminiscence na nové limitované edici modelu Speedmaster se Snoopym

Ano, vidíte správně, na hodinkách je slavný kreslený pes Snoopy, a to hned dvakrát – jednou na ciferníku a podruhé na dýnku. Tato komiksová postavička totiž byla maskotem programu Apollo. Ostatně na Speedmasterech ji Omega jednou použila už v minulosti.

Na Baselworldu samozřejmě nemůže chybět ani Patek Philippe, který je považovaný za nejvýznamnější hodinářskou firmu vůbec. Z jeho novinek suverénně nejvíc pozornosti poutal model Calatrava Pilot Travel Time 5524. Přesně tak – pilotní hodinky od Pateků, další překvapivá záležitost.

Foto: Patek Philippe

Patek Philippe Calatrava Pilot Travel Time 5524

Jak název napovídá, hodinky ukazují druhou časovou zónu. Na ciferníku jsou ještě ukazatelé dne a noci pro oba časy a subciferník sloužící jako ukazatel data. To vše v 42milimetrovém pouzdře z bílého zlata.

Vytáhnout se chtělo i Seiko, které k 50. výročí svých prvních potápěčských hodinek zveřejnilo dva modely z řady Prospex. Prvním jsou hodinky s označením SBDX014 s trademarkovým designem Seika, lidově nazývaným „tuna“. Díky krytu pouzdra totiž hodinky připomínají konzervu tuňáka. Druhým je model SBEX001, což jsou první potápky od Seika s hi-beat kalibrem po téměř 50 letech.

Foto: Seiko

Seiko SBDX014 a SBEX001

To nejlepší nakonec. U manufaktury De Bethune jsou fanoušci zvyklí na velmi originální kousky a nejinak tomu bylo letos, a to konkrétně v podání modelu DB25 Quetzalcoatl věnovaném stejnojmennému mezoamerickému božstvu.

Foto: De Bethune

De Bethune DB25 Quetzalcoatl

Novinka od tohoto švýcarského výrobce má ručně rytý zlatý ciferník, ale ten tentokrát nehraje hlavní roli. Tu si pro sebe urval zlatý had, který slouží k indikaci času. Jeho hlava ukazuje hodiny, ocas pak minuty. Vše přitom vypadá na fotkách celkem přirozeně. Cena hodinek zatím není známa, jen se ví, že vzniknou v edici pouhých 20 kusů.

Foto: De Bethune

Detail ciferníku na De Bethune DB25 Quetzalcoatl

Reklama

Související témata:

Související články

Agent 007 letos v bondovce vymění hodinky

Švýcarská značka Omega je od bondovky Zlaté oko z roku 1995 partnerem této slavné série o agentovi 007, považovalo se tak za jisté, že před listopadovým...

Oris má další jazzovou limitku

Švýcarská značka Oris představovala v minulých letech pravidelně limitované edice hodinek věnované významným jazzovým hudebníkům. A letošek není výjimkou. Na...

Výběr článků

Načítám