Hlavní obsah

Nejslavnější závod psích spřežení vyhrál legendární Američan

Kdo někdy zkoušel jízdu na psím spřežení, moc dobře ví, že pro netrénovaného člověka je náročné a únavné se spřežením ujet i jen několik desítek kilometrů. A co teprve více než 1600 kilometrů, přibližně jeden tisíc mil? Nejslavnější závod psích spřežení Iditarod vyhrál potřetí v historii Američan Mitch Seavey.

Foto: Nathaniel Wilder, Reuters

Mitch Seavey v objetí svého syna Dallase po vítězství v závodě.

Článek

Při úterním dojezdu do cíle v Nome na Aljašce si Seavey připsal hned dva rekordy. V 57 letech je nejstarším vítězem závodu a čas osm dní, tři hodiny, čtyřicet minut a třináct vteřin je nejlepší, jakého kdy bylo na téměř 1600 kilometrů dlouhé trati dosaženo.

Závěr závodu byl stejně jako ve dvou předcházejících ročnících záležitostí rodinného klanu Seaveyových, kteří na Iditarodu startují už ve třetí generaci. O prvenství bojovali otec Mitch se synem Dallasem, který loni oslavil čtvrtý triumf během posledních pěti let. Tentokrát však na zkušenějšího otce nestačil a dojel s téměř tříhodinovou ztrátou. Zároveň přišel o traťový rekord, který loni vytvořil.

Foto: (Mike Kenney/Iditarod Trail Committee, ČTK/AP

Romantika na psím spřežení

Mitch Seavey rekord zlepšil o téměř osm hodin a při 23. startu v Iditarodu zopakoval vítězství z let 2004 a 2013. Třetí přijel Francouz Nicolas Petit, jen pět minut za mladším Seaveyem. Na start se 6. března ve Fairbanksu postavilo 71 posádek, pět závod vzdalo, některé jsou ještě na trati.

Ochránci zvířat jsou proti

Letošní ročník poznamenala smrt čtyř psů, což opět vyvolalo snahu ochránců zvířat tradiční závod zakázat. Jednoho psa srazilo auto v Anchorage, další skonal v nemocnici na přehřátí organismu, další příčiny má určit pitva.

Foto: Nathaniel Wilder, Reuters

Tažní psi v akci

Pořadatelé se brání tím, že všichni psí účastníci závodu jsou pod neustálým veterinárním dohledem, mají povinné přestávky a jakékoli náznaky týrání psů vedou k okamžité diskvalifikaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám