Hlavní obsah

Nejlepší z odolných vín se stala Saphira z jižní Moravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saphira – tak se jmenuje víno, jež znají jen skuteční odborníci. Patří mezi nové odolné odrůdy, které se teprve začínají vysazovat, a nápoje vyrobené z jejich hroznů se ještě do povědomí vinařů moc nedostaly. Saphira však má už určitou výhodu. Oslovila odborníky na právě proběhlém ročníku soutěže PIWI International Wine Challenge, věnované právě těmto novým odrůdám v Německu.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Nové odolné odrůdy jsou pro laika od běžných zavedených sazenic vína k nerozeznání a sázejí se stejným způsobem. Za rostlinou je však dlouhodobý výzkum, který pomohl vytvořit sazenici nejen odolnou vůči suchu, ale i vůči chorobám.

Článek

A byla to právě Saphira, konkrétně výběr z cibéb ročníku 2021 vinaře Miroslava Volaříka z Mikulova, která získala titul pro absolutně nejlepší víno soutěže.

Moravská vína si připsala celkem čtrnáct medailí, ale hlavně ukázala, že se řadí mezi absolutní špičku i u takto specifických vín. Nejlépe hodnoceným vínem soutěže se mikulovská Saphira stala s úctyhodným ziskem 98 bodů ze sta a kromě titulu jí patří také velká zlatá medaile.

Miroslav Volařík přidal i druhou velkou zlatou medaili pro moravská vína, k nim ještě jednu zlatou a stříbrnou, a stal se tak nejúspěšnějším zástupcem z Česka. Co do počtu medailí – sedm – se nejvíce zadařilo vinařství Vinselekt Michlovský se sídlem v Rakvicích.

„Výsledky ze soutěže PIWI International Wine Challenge 2023 nás samozřejmě velmi potěšily, ale za důležitější považuji to, co obecně tato soutěž přináší, a to je prezentace a propagace PIWI odrůd, které si získávají stále větší pozornost milovníků vín. Naše vinařství pěstuje a zpracovává čtyři různé PIWI odrůdy, Solaris, Saphira, Johanniter a Hibernal, a výsledky z mezinárodních soutěží potvrzují, že výběr těchto odrůd byl správný,“ uvedl Miroslav Volařík.

„Neznamená to, že bychom chtěli pěstovat jenom PIWI odrůdy, ale jsme přesvědčeni, že pokud jsou správně vybrané, tak vhodně doplní nabídku jakéhokoli vinařství. Mají totiž obrovskou devízu, která bude s časem stále více oceňována – větší odolnost vůči chorobám, což znamená menší potřebu chemické ochrany, tedy nižší zátěž pro životní prostředí, a jako bonus předpoklad stabilního výnosu,“ dodal Volařík.

Nejlepšímu vínu České republiky daly hrozny dvě vinice. Stará a mladá

Muži

Může se vám hodit na Zboží.cz: Vína

Může se vám hodit na Firmy.cz: Prodej vín, Vinotéky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám