Hlavní obsah

Nejdražší rozvod v dějinách? Magnát se pře se ženou o miliardy

Novinky, znk

Ropný magnát Harold Hamm (69) je jedním z nejbohatších Američanů a není proto divu, že když se loni objevila zpráva o jeho rozchodu s manželkou, začalo se spekulovat o tom, jestli dojde na nejdražší rozvod v dějinách.

Foto: Profimedia.cz

Harold Hamm s manželkou Sue Ann na snímku z roku 2012

Článek

Hamm strávil se svou ženou 25 let, jak to ale někdy bývá, láska skončila a nahradila ji bitva o majetek. Vše záleží na tom, jak oklahomský tribunál posoudí jeho bohatství: pokud dospěje k závěru, že se stal jedním z 50 nejbohatších mužů planety především díky náhodě a štěstěně, jde o tzv. „pasivní“ majetek nezískaný vlastní zásluhou, který nelze považovat za společné jmění, a peníze zůstanou Haroldovi.

Pokud ovšem uzná, že jde hlavně o výsledek Hammových snažení a schopností, „jedná se o společné jmění, které je nutno spravedlivě rozdělit“, upozornila advokátka Carolyn Thompsonová.

Právník: Že by jen seděl a cucal mentolky?

Soudce už v únoru rozhodl, že Hammův podíl ve společnosti Continental Resources je osobním jměním, protože Hamm firmu založil v roce 1967, tedy dvacet let před sňatkem s hnědookou právničkou Sue Ann (58). Hodnota Continentalu se však mezitím pětkrát znásobila a dnes podle manželčiných advokátů odpovídá více než 17 miliardám dolarů (asi 350 miliard korun). Soudce má nyní rozhodnout, jaký podíl z tohoto majetku je výsledkem tvrdé práce a jaký náhody.

„Jde o bitvu, která by mohla skončit nejdražším rozvodem v dějinách,“ podotkla stanice NBC. Aby Sue Ann předběhla exmanželku ruského oligarchy Dmitrije Rybolovleva Jelenu, která má podle švýcarského soudu dostat 4,5 miliardy dolarů (asi 92 miliard korun), stačilo by jí, aby získala bezmála čtvrtinu Hammova bohatství.

Předpoklady má k tomu všechny. „Je těžké uvěřit, že muž, který vybudoval firmu, nemá nic společného s jejím úspěchem,“ podotkl rozvodový právník Raoul Felder a dodal: „Znamenalo by to, že Harold po celá léta nedělal nic jiného, než seděl v křesle a cucal mentolky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám