Hlavní obsah

Na roztroušenou sklerózu vytáhl konopí, díky němu se chystá na maraton

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trutnov/Ostrava

Před osmnácti lety se Jakubu Kryšpínovi z Trutnova změnil život. Objevila se u něj roztroušená skleróza. Ovládla jej natolik, že netrvalo dlouho a skončil na invalidním vozíku. Dnes už zase Kryšpín chodí a chystá se na svůj první maraton. Jak říká, hlavně díky konopí.

Foto: archiv Jakuba Kryšpína

Jakubu Kryšpínovi z Trutnova změnilo konopí život, pomohlo mu s nemocí, a tak se stal jeho propagátorem.

Článek

„Můj příběh je dost složitý, konopí kopíruje, dá se říct, linii mého života,“ upozornil s tím, že s rostlinou se potkal poprvé coby student v roce 1995. „V té době jsme vše, co jsme s konopím dělali, ale považovali spíš za rebelii,“ pousmál se.

Nebezpečná nemoc a konopí se u Kryšpína propojily až poté, co se v roce 2002 projevila roztroušená skleróza nejprve u jeho matky a o čtyři roky později u něj samotného. „Ten nástup byl u mě docela radikální, jedno ráno jsem se probudil a necítil tělo. Když jsem se štípl do nosu, půlku nosu jsem necítil, stejně tak jazyk. Přestal jsem chodit, zatáčel jsem doleva, nesešel schody bez podpory, padal jsem, zakopával o milimetrové rozdíly na kachličkách,“ popsal. Svůj tehdejší stav přirovnal k rozbitému počítači. „Nic vám nefunguje.“

Konopí z brněnské nemocniční pěstírny doputovalo k pacientům

Domácí

Zpočátku Kryšpín absolvoval klasickou léčbu. Ta mu ale nepomohla. „Skončil jsem na vozíčku, měl sto čtyřicet devět kilo,“ prozradil na sebe s tím, že se rozhodl bojovat. Vsadil na pomoc přírody, začal využívat konopné extrakty s CBD, což je léčivý kanabidiol. Právě jemu přisuzuje to, že se postupně dostal na 79 kilogramů, odhodil invalidní vozík a čtyři roky před padesátinami se chystá na první maraton.

Pomoc a konopná osvěta

Současně dělá Kryšpín konopnou osvětu, v jejím rámci se od pátku do neděle přestaví také na veletrhu Konopex v Ostravě. To, že konopí může sehrát důležitou roli, má podloženo desítkami případů. Jedním z prvních byla před lety dvouletá dívenka s nádorem na mozku. „Podstoupila chemoterapie, ty jí pomohly jen na chvíli, pak se to vrátilo,“ řekl s tím, že rodičům dítěte poradil Fénixovy slzy, které obsahují konopný výtažek s CBD. „Za čtyři měsíce se jí ulevilo,“ upozornil Kryšpín.

Konopí a výtažky z něj pomáhají podle něj u řady nemocí. „Neurodegenerativní onemocnění, stařecká demence, epileptici, parkinsonici a další. Roztroušenou sklerózu pomáhá kanabinoid zvládat líp, nicméně neléčí její příčiny. Ale u onkologických onemocnění umí mnohdy spustit procesy, které přestanou vyživovat nádorové buňky, způsobí jejich smrt a pak je rozpustí,“ nastínil propagátor léčivého konopí, jenž vzpomněl pacientku-diabetičku s rakovinou. „Poté co jsme jí dávali extrakty, tak jí po jedenácti letech začala zase fungovat slinivka natolik, že si mohla přestat píchat inzulin,“ tvrdí Kryšpín.

Kapičky a čípky

To, že konopí skutečně pomáhá, dosvědčují i příbuzní lidí, kteří jej začali využívat mnohdy jako poslední naději. Jednou z nich byla i maminka Anety z Královéhradeckého kraje.

Když ji Kryšpín poznal, měla metastázy do páteře, rakovinu plic a nádor na mozku. „Byla na tom velice špatně, měla rakovinu čtvrtého stadia, doktoři nás tehdy upozornili, ať se připravíme, že není moc času,“ poukázala Aneta s tím, že maminka musela kvůli metastázám na páteři používat i železný korzet. A to nonstop. „Podle doktorů ho měla mít do konce života,“ doplnila.

Prezident zamítl žádosti o milost pro odsouzené za pěstování konopí

Domácí

Rodina se ale nevzdala a na doporučení Kryšpína začala ženě podávat velkou dávku Fénixových slz. „Po třech čtyřech měsících udělali mamince v nemocnici znovu cétéčko. Výsledkem bylo, že nádor se zmenšil a metastázy zmizely,“ sdělila Aneta.

Uvedla, že když se po čase rakovina vrátila, začali mamince dávat plnospektrální čípky. „Bere je dosud. Na cétéčko jdeme v květnu, ale byli jsme před třemi týdny na rentgenu a ten ukázal, že je nádor opět výrazně menší,“ popsala dcera nemocné ženy. Ta je přesvědčena, že konopí u maminky zabralo.

„Páteř se zlepšila natolik, že korzet už sundala. Žije sama a funguje, je na tom dobře,“ řekla na adresu maminky. A pokračovala: „Máme známou doktorku v Hradci, která když viděla, jak je to strašně špatný, a pak jsme jí ukázali výsledky toho cétéčka, tak řekla, že by to chemoterapie za tak krátkou dobu nezvládla. Z toho nám vychází, že to musely být ty kapičky,“ poukázala Aneta.

Nedávné zákazy produktů s HHC a jinými kanabinoidními látkami považuje Kryšpín za čistou nevědomost. „Lidé, kteří křičí ‚zakažte HHC‘, tak vůbec nevědí, o čem mluví. Máme tady řadu kanabinoidů, jež jsou psychoaktivnější, neskýtají takovou bezpečnost jako HHC a nejsou zakázané,“ upozornil muž, který považuje konopí za bezpečnou látku, na rozdíl třeba od alkoholu. „Alkohol je povolený, přitom zabije denně dva lidi,“ uzavřel.

Pěstuje konopí ve velkém, huliči z okolí ho nenávidí

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám