Hlavní obsah

Na korunovaci Karla III. se bude pít polosladké víno. Zemi jeho původu byste asi neuhádli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na korunovaci britského panovníka Karla III., která se uskuteční v sobotu 6. května, se bude servírovat víno z chorvatského vinařství Iločki podrumi. Konkrétně to bude polosladké bílé víno Traminac, ročník 2019, píše agentura Reuters.

Na korunovaci Karla III. se bude rozlévat polosladké chorvatské vínoVideo: Reuters

 
Článek

Jakkoliv může být skutečnost, že se na korunovaci britského panovníka objeví zrovna chorvatské víno, překvapivá, jde o relativně logický krok. Nebude to totiž poprvé, kdy se při příležitosti tohoto typu bude pít víno z vinařství Iločki podrumi. Jejich Traminac se objevil rovněž na korunovaci bývalé britské královny Alžběty II. v roce 1953, tehdy šlo o ročník 1947.

Britský pivovar oslavuje novým pivem návrat krále

Muži

„V současné době je toto víno nejstarším archivním vínem v našich sklepech. Hodnota jedné lahve - jsou k dispozici na prodej - se pohybuje okolo 7500 eur (175 tisíc korun),“ uvedla pro agenturu Reuters marketingová zástupkyně z chorvatského vinařství Vesna Stajerová a poukázala na to, že jejich spolupráce s britskou královskou rodinou má dlouholetou tradici.

Foto: Reuters

Lahve z roku 1947. Hodnota jedné se s ohledem na jejich využití na korunovaci Alžběty II. pohybuje okolo 7500 eur.

Podle hlavní enoložky z Iločki podrumi Ivany Raguzové je jejich víno Traminac mezi britskými návštěvníky a zákazníky velmi oblíbené. Na korunovaci Karla III. se bude servírovat konkrétně Traminac 2019.

Foto: Reuters

Na korunovaci Karla III. se bude rozlévat polosladké chorvatské víno.

„Je to polosladké bílé víno vyráběné z pečlivě vybraných hroznů s vysokým obsahem cukru. Má zlatožlutou barvu a buket s medovými tóny. Toto dezertní víno má unikátní botrytický charakter, což z něj činí dobře strukturované a harmonické víno, s obsahem alkoholu okolo 14,5 procenta,“ popsala Raguzová víno, které se objeví na sobotní korunovaci.

Uvařili pivo na počest krále, ten abdikoval. Teď jde historický mok do dražby

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám