Hlavní obsah

Na kole ujel milion mil, helmu odmítá

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je mu 82 let, pokud by tedy jezdil od narození na kole, každý den ujel přes 50 kilometrů. Dohromady už Russ Mantle z anglického Aldershotu urazil v cyklistickém sedle milion mil, tedy zhruba 1,6 milionu kilometru.

Foto: Profimedia.cz

K milionové hranici přijel Mantle s úsměvem.

Článek

Bývalý truhlář si vede podrobný deníček, kam si pečlivě zapisuje každou ujetou jízdu za posledních 67 let. A čísla mluví jasně – Mantle ujel za rok průměrně 23 658 kilometrů, což z něj dělá prvního Brita, kterému se takový výkon oficiálně podařil.

Pokud byste si však mysleli, že milionový milník vitálního muže uspokojí, spletli byste se. „Je to jen další číslo. Nejdřív to bylo 700 tisíc, pak 800 tisíc. Teď je to milion, ale reálně se chci přiblížit až ke dvěma milionům. Měl bych to zvládnout těsně před smrtí, to mi bude zhruba okolo stovky,” odhodlaně prozrazuje svoje plány.

Foto: Profimedia.cz

Kolo je pro Anglična celoživotní vášní.

Na kole procestoval kromě Evropy také Spojené státy a Kanadu. „Byl to pro mě vždycky přirozený způsob, jak se pohybovat. Sedl jsem na kolo a vyrazil do hor,” vypráví Mantle, který na kole rovněž závodil a stále je členem několika cyklistických oddílů.

Helma? Kdepak.

A protože je Mantle stará škola, na kole jezdí zásadně bez helmy. „A to už jsem byl po pádu čtyřikrát v bezvědomí. Asi mám pořádně tvrdou hlavu, protože to na mně nezanechalo žádné následky a paměť mi slouží výborně. Vždycky jsem se z nehod nějak vylízal a vrátil se zpátky do sedla,” říká.

Hlava britské cyklistiky Paul Tuohy považuje Mantleův výkon za neuvěřitelný. „Dokonce bych řekl, že je to až nemožné, ale Russ nikdy nechtěl překonávat nějaké rekordy. Jezdí na kole, protože to je prostě součást jeho života,” dodává.

Foto: Profimedia.cz

O svých jízdách si vede pečlivé záznamy.

Reklama

Výběr článků

Načítám