Hlavní obsah

Mysleli to dobře, ale způsobili pobouření. Teď si restaurace sype popel na hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Restaurace v centrální Číně se veřejně omluvila za to, že nabádala svoje zákazníky, aby se před usednutím ke stolu zvážili, a až podle toho si zvolili, co si dají k jídlu. Opatření restaurace zavedla v reakci na kampaň proti plýtvání jídlem, kterou tento týden spustila v celé zemi čínská vláda.

Foto: Profimedia.cz

Restaurace posílala hosty na váhu. Ilustrační foto

Článek

Restaurace specializující se na pokrmy z hovězího masa ve městě Čchang-ša umístila u svého vchodu dvě velké váhy. Pak požádala hosty, aby po jejich použití zadali naměřené údaje do speciální aplikace, která jim následně doporučila, co by si měli dát k jídlu. Vedení také do podniku vyvěsilo nápisy jako „buď spořivý a svědomitý, podporuj prázdné talíře” a „operace prázdné talíře”.

Přes den obrazy, večer gastronomické orgie

Muži

Krok však vzbudil pobouření na čínských sociálních sítích, načež restaurace zveřejnila omluvu s tím, že se jednalo o její interpretaci vládní kampaně „čistých talířů”. Tu tento týden vyhlásil čínský prezident Si Ťin-pching, který označil míru plýtvání jídlem v Číně za „šokující a znepokojivou”.

V reakci na prezidentova slova začala například naléhat asociace podniků působících ve stravování z města Wu-chan, aby restaurace ve městě omezily počet jídel, které podávají svým hostům. Skupiny lidí by si tak měly objednat vždy o jedno jídlo méně, než kolik je u stolu osob. Státní televize rovněž kritizovala čínské youtubery, kteří se natáčeli při konzumaci velkého množství potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám