Hlavní obsah

Mydliňák či zlomený. I tak nazývají vinaři burčák, který už kvasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik máš v žilách krve, tolik bys měl vypít burčáku. I to je jedna z oblíbených a poněkud škodolibých rad „starých vinařů“, které se týkají tohoto tolik oblíbeného hroznového moštu, na který si však vzhledem k letošnímu průběhu zrání budeme muset ještě nějaký den počkat. Částečně zkvašený hroznový mošt milují lidé nejen u nás, ale také na Slovensku a v Rakousku. Názvem burčák se ale může označovat pouze nápoj, který byl získaný výlučně z hroznů sklizených a zpracovaných na území ČR.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Názvem burčák se může označovat pouze nápoj, který byl získaný výlučně z hroznů sklizených a zpracovaných na území ČR.

Článek

Prodává se poměrně dlouho, protože různé odrůdy dozrávají průběžně, a to asi od 1. srpna do 30. listopadu. U burčáku by měl vždy být označený jeho výrobce.

Přestože burčák zdaleka není tak náročný na výrobu jako samotné víno, promítá se už i do něj kvalita hroznů z moravských a českých vinic.

Moravské ryzlinky patří k nejlepším vínům z této odrůdy na světě

Muži

Vnímejte burčák více smysly

Až si budete burčák kupovat, prohlédněte si jeho barvu, přivoňte si k němu a také si ho poslechněte.

Jaké by měl mít vlastnosti? Měl by mít mléčně smetanovou až okrovou, maximálně jen mírně nahnědlou barvu. Vonět má lehce po kvasinkách i hroznech, většinou po odrůdě, ze které pochází, chuť mít příjemně sladkou, s kyselinkou v pozadí.

Správný burčák by měl ve sklenici „prskat“, tedy měl by mít viditelné perličky, bublinky, které se uvolňují při kvašení, tedy při uvolňování kysličníku uhličitého. Silně nahnědlá barva nápoje, zápach hniloby či zatuchliny nebo výrazně alkoholická chuť? To není burčák.

Mošt se stále vyvíjí a mění každým okamžikem, a pokud ho chcete převážet, nikdy nesmíte lahve zcela uzavřít. Uchovejte jej v chladu a burčák zkonzumujte nejlépe do druhého dne.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Brzy se objeví opět po roce stánky s burčáky. Už jejich barva dokáže hodně napovědět o kvalitě moštu.

První burčáky pocházejí z raných odrůd. Z bílých se jedná například o Müller Thurgau, který patří mezi naše tradiční a stále populární odrůdy nejen pro výrobu burčáku, Muškát moravský a Veltlínské červené rané, z červených zase o Modrý Portugal, Svatovavřinecké nebo Zweigeltrebe. Z těchto raných odrůd se také většinou vyrábí Svatomartinské víno.

V září a v polovině října dozrávají další odrůdy – Chardonnay a Veltlínské zelené, na přelomu října a listopadu ještě Ryzlink vlašský či rýnský.

Ve varu je nejlepší

Podle fáze kvašení se nejčastěji burčáky označují jako sladký – ze začátku kvašení, burčák ve varu – nejchutnější stadium nápoje, řezák neboli zlomený burčák, kdy už převládají kyseliny nad cukrem a takzvaný mydliňák, což už je nápoj, kdy téměř všechen cukr prokvasil na alkohol.

A jak je to tedy s množstvím krve a množstvím vypitého burčáku? „Samozřejmě že lze vypít i několik litrů. Ale to bych nikomu nedoporučil. Konzumace stejného množství burčáku, jako máme krve v těle, je míněna za několik dnů, nikoli na posezení. A i při střídmém pití je lepší popíjet v blízkosti hygienického zařízení. Někdy může být jeho rychlá návštěva opravdu nutná,“ vysvětluje zkušený vinař Pavel Vajčner.

Anketa

Máte rádi burčák?
Ano, moc!
80,3 %
Vždy rád(a) ochutnám, ale preferuji víno.
11 %
Ne, burčák v oblibě nemám.
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 173 čtenářů.

Vrchlabští sládci uvařili pivo s duchem Krkonoš, přísady mají blahodárné účinky

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám