Hlavní obsah

Muž se po rozhovoru s tchyní rozhodl cestovat po světě

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestává se tak často, aby se zeť poté, co si promluví s tchyní, rozhodl objet půlku světa. Ne, nešlo ani o hádku, či dokonce o domluvu: tchyně jej nakazila svou touhou cestovat a povzbuzovala jej, aby vytáhl paty z domova. A nepřímo tak způsobila rozpad manželství své dcery se svým zetěm.

Foto: Random House Books

John Bougen

Článek

„Měl jsem nejlepší tchyni na světě,“ říká sedmapadesátiletý John Bougen (57), známý podnikatel a filantrop. „Patřila mezi první Novozélanďanky, které navštívily Nepál. Nedělalo jí potíže najmout si letadlo. Cestování úplně propadla,“ dodal.

Třináct let po rozhovoru s matkou své manželky se John v prosinci 2014 stal nejvíce zcestovalým mužem naší planety.

Přesně 247. Tolik samostatných států a závislých území existuje v současnosti na světě. Bougen prozatím zavítal do 232 z nich: nechybí mezi nimi Aljaška, Východní Timor či Ostrov Robinsona Crusoe. Do začátku letošního prosince by rád navštívil úplně všechny. Už dnes je John podle Guinnessovy knihy nositelem dalšího světového rekordu. Nikdo před ním nebyl za půl roku ve více zemích.

„Dveře do světa jsou otevřené,“ tvrdí Bougen. Před několika dny se vrátil z návštěvy Ostrova svaté Heleny. Na místo v jižním Atlantském oceánu, kde dožíval ve vyhnanství Napoleon Bonaparte, ho dovezla v třímetrových vlnách poslední loď britské Královské pošty, která zůstává v provozu.

Manželka to vzdala

Johnův koníček je nákladný. Doposud ho stál 350 tisíc dolarů (8,5 miliónu Kč). Co je ale horší, přišel kvůli němu o manželku. „Nic jsem jí nevyčítal ani nevyčítám. Můj způsob života jí musel lézt na nervy,“ líčí John smířlivě.

I jeho manželka byla přitom dobrodružná duše. Část cest absolvovala s ním. Nakonec však tlak nezvládla a přestěhovala se do egyptské Káhiry. Tam při požáru svého bytu našla smrt v roce 2007.

Bougenova odysea začala v roce 2002. Poté, co v něm tchyně probudila cestovatelského ducha, si uvědomil, že do té doby navštívil jen 34 zemí, a to výlučně služebně - jako odborník na výstavbu obchodních středisek. Když jednou popíjel s bratrancem Jamesem, nahlas se zeptal, zda by bylo možné navštívit všechny státy světa během jediné, ničím nepřerušené cesty. Po půlhodině úvah se rozhodli, že to sami vyzkoušejí na vlastní kůži.

O devět měsíců později už měli v pasu 50 víz a u 40 dalších čekali na vyřízení. Během příštích 167 dní spolu s Jamesem navštívili 191 ze 193 tehdy existujících zemí. Cestovali přitom s 104 leteckými společnosti a nocovali ve 114 různých hotelích nebo hotelových řetězcích. „To je 114 různých polštářů a 114 různých cest, jak se uprostřed noci dostat na toaletu,“ směje se Bougen.

Adrenalin v Kongu

Při přeletu nad Mount Everestem seděli v pilotní kabině a v Kazachstánu se dívali do hlavní automatických pušek. Když procházeli letištěm v Kongu, dovlekli je oba do úřadovny pasové kontroly.

„Když jsme se ocitli uvnitř, měl nás na mušce chlapík s odjištěným samopalem. Na druhé straně na nás jiný voják se zjizvenou tváří zamířil pistolí. Protože vyšetřovatelka nehovořila anglicky, sehnali vězně, který nám tlumočil. Ukázalo se, že žena v uniformě požaduje 500 dolarů (12 100 Kč) za to, že budeme moci opustit zemi. To nám přišlo směšné. Začal jsem proto vyjednávat. Nebudete tomu věřit, ale nakonec nás nechali jít do letadla, když jsme jim dali 50 dolarů,“ vzpomíná světoběžník.

Na ostrově se zdržel 17 minut

John po světě cestuje jen s malým batohem, v němž má pět košil ve stylu safari, patery spodky, patery ponožky, boty s tvrdou podrážkou a aktuální příručku pro cestovatele. Zkušenosti nasbírané po cestách mu umožňují sjednat si v hotelích hodně příznivou cenu. Jeho nejoblíbenější zemí se stal Bhútán.

„V zemi, kde je oficiálně důležitější štěstí lidí než růst průmyslu a hrubého národního produktu, se prostě nemůže žít špatně,“ potvrzuje.

Na tichomořském ostrově Tuvalu, ležícím na půli cesty mezi Havajským souostrovím a Austrálií, vystoupil z letadla, zakouřil si, zatímco pasoví úředníci mu vtiskli do pasu razítko, a vrátil se do letadla. „Celkem to trvalo 17 minut,“ zamýšlí se.

Zajímá se i o historii zemí

Že při obdobném způsobu cestování přichází o to nejdůležitější? Za 17 minut těžko můžete do sebe nasát atmosféru dané země. „To mi nevadí. Rád se ocitám v situacích, kde nikoho neznám a kde neumím místní jazyk. Líbí se mi postupovat každý den test vlastních schopností,“ tvrdí Bougen.

Nicméně ještě předtím, než do země přijede, přečte si v cestovatelské příručce dvě stránky o jejích dějinách a na místě si obvykle objedná poznávací zájezd s četnými zastávkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výlet se muži protáhl, strávil na něm 24 let

Každý příběh má svůj konec. A má ho i ten v podání 77letého Němce Günthera Holtorfa, který se svým vozem Mercedes 300GD projel během 24 let 215 zemí a ujel...

Výběr článků

Načítám