Hlavní obsah

Muškety, přilby, hákovnice. Údržba unikátní plzeňské zbrojnice, to je pětidenní šichta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Vypucujte kvéry pro regiment vojáků. A máte na to pět dní. I takhle by se dala popsat fuška, která čeká vždycky na konci února zbrojíře plzeňského Západočeského muzea Jan Balcara. Má totiž na starosti zdejší městskou historickou zbrojnici, jednu z největších v Evropě.

Jednou do roka čeká arzenál v unikátní plzeňské zbrojnici důkladná údržbaVideo: Ivan Blažek , Novinky

 
Článek

Muškety, hákovnice, tarasnice, děla, halapartny, pancíře, přilby. V suterénní expozici čeká na pravidelnou údržbu přes třináct set kusů prastaré vojenské techniky a výstroje, s jejíž pomocí se Plzeňané bránili třeba husitům nebo žoldnéřům v časech třicetileté války.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Zbrojíř Západočeského muzea Jan Balcar při údržbě mušket, které marně bránily Plzeň za třicetileté války.

„Všechny exponáty se musí jednou do roka vyluxovat, otřít, očistit. Pokud je to třeba, tak zbavit koroze - i ta se může tu a tam objevit - a znovu nakonzervovat speciálním voskem,“ vysvětluje Balcar. „Každá součást vyžaduje trošku jiný postup, jinak se ošetřuje plátová zbroj, jinak přilba pappenheimka, kde musíte vymést štětečkem prach z každého záhybu, aby zase zářila tak, jak má,“ podotýká zbrojíř a dodává: „Je to trochu jako bonboniéra. Nevíte dopředu, na co narazíte. Dáte se do práce a pak kupříkladu zjistíte, že děti nacpaly do hlavně obaly od sladkostí. Vytahujeme je tímhle háčkem.“

Perné dny

Od pondělí 26. února je zbrojnice uzavřená, v sobotu se sem však zase vrátí návštěvníci. Na údržbu je tedy vyhrazeno pouhých pět perných dní. „Ale je to radostná práce. Vždycky se těším, až začneme, a hrozím se toho, jak mne zase budou bolet záda. Těšení převládá, člověk je tady v těsném kontaktu s minulostí, dotýká se historie. To je zážitek, který stojí za to,“ konstatuje Balcar, jenž si tuhle kratochvíli užívá už popáté.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

S pravidelnou údržbou unikátní zbrojnice pomáhá zaměstnanec muzea Stanislav Smolík.

Jeho pomocník, zámečník Stanislav Smolík, podvanácté. „Co je nejhorší? Lézt po štaflích pořád nahoru a dolů,“ míní Stanislav. Podle Jana nejde o těžkou práci: „Je jí však hodně.“

Velbloud i hákovnice

Zbrojnice je unikátní tím, že nejde o žádnou sbírku, ale o zbraně, které si město skutečně pořídilo na svoji obranu. Hákovnice mířily na kališníky před branami, muškety na protestantské pluky generála Mansfelda na počátku stavovského povstání v roce 1618. „Mansfeldovi se Plzeň neubránila. Byl to ale i zdatný obchodník - když po čase odtáhl, odprodal městu některá děla, kterými ho dobýval. Dvě hlavně tady stále máme,“ podotýká Balcar.

Podobných kuriozit je zde víc, třeba hákovnice, kterou Plzeňané ukořistili při výpadu do husitského ležení před Vánoci roku 1433, tenkrát přitáhli i legendárního velblouda - ten nakonec skončil v městském znaku.

Foto: Ivan Blažek, Novinky

Hákovnice z časů obléhání Plzně husity

A o tom, že si Plzeň „výdaje na zbrojení“ pečlivě hlídala, svědčí složení jejího arzenálu. „Třeba plátová zbroj končí pod pasem, nohy nebylo třeba chránit, obránce kryly hradby. A vidlice pod muškety tu také nenajdete, jako podpěry sloužily střílny,“ připomíná Balcar.

Od třicetileté války město nebojovalo, některé palné zbraně konšelé rozdali jako prezenty vzácným návštěvám, většina jich však zůstala. „Horší to bylo s halapartnami. Z těch nechala radnice nadělat kramle, když se stavělo německé divadlo,“ uzavírá Jan Balcar.

Čety uklízečů připravují zámky na sezonu, luxují psy a čistí zbraně

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám