Hlavní obsah

Mléko netáhlo, tak mniši prodali krávy a vyrábí pivo

Ora et labora - Modli se a pracuj. To je jedno z hlavních hesel trapistů, mnichů žijících v přísném režimu. V okolí kláštera Mount Saint Bernard v centrální Anglii svědčí o jejich neúnavné práci také vůně sladu. Klášter, ve kterém žije dvacítka bratří, se potýká s poklesem příjmů z farmářských aktivit, a proto se v posledních letech rozhodl místo mléka vsadit na alkohol, konkrétně na výrobu domácího piva.

Foto: Profimedia.cz

Produkce zapadá do rytmu poklidného života kláštera.

Článek

Mniši prodali krávy a vybavili se nejvyspělejší technikou, díky níž mohou nyní vyrábět 300 tisíc lahví piva ročně. Jejich nápoj má 7,4 stupně a jako dvanáctý na světě získal ocenění Mezinárodní trapistické asociace (ITA).

Za tlustými zdmi kláštera vycházejí z ultramoderních přístrojů vyrobených na míru v Německu tisíce lahví piva druhu ale, jak se jmenuje nápoj s vysokou fermentací, v Británii zvláště oblíbený. Zamilovali si jej ale i pivaři na evropském kontinentu.

O svátcích, na Vánoce a na Velikonoce ho můžeme pít.

Vyrábět domácí pivo a spojit výrobu s klášterní tradicí nebylo nijak těžké rozhodnutí, ale přece jen nebylo všechno úplně jednoduché.

Foto: Profimedia.cz

Klášter vybavili moderním zařízením.

„V podstatě jsme nevěděli, jak prudce stoupla obliba domácího piva. Znepokojilo nás to, stejně jako další trapistické pivovarníky, kteří se obávali, že bude příliš velká konkurence,” říká opat Erik.

Ruční práce

Avšak mniši se nadchli tímto projektem, který je donutil k některým úpravám denního řádu. Jeden mnich musí dohlížet na přístroje, ale to mu nebrání v tom, aby se při tom nemodlil s tabletem v ruce, který mu umožňuje sledovat, zda zpívá shodně s bratry.

„Musíme žít náš klášterní život a nesmíme dopustit, aby ho vaření piva příliš narušovalo,” vysvětluje bratr Joseph a dodává, že výroba piva je důležitá pro údržbu kláštera a pro charitativní činnost.

Foto: Profimedia.cz

Ale je v Británii oblíbený.

Produkce přesto plně zapadá do rytmu poklidného života kláštera. „Vyrábíme naše piva po domácku a v tomto procesu je významná dimenze ruční práce,” říká opat Erik.

„Líbí se mi, že pivo vzniká z velmi prostých surovin, a výsledek je úžasný, když si uvědomíte, že na počátku je slad, chmel, voda a pivní kvasnice,” dodává.

Pivo Tynt Meadow, nazvané podle jedné části pozemku, na němž byl klášter před dvěma stoletími postaven, je oceňováno mnoha milovníky zlatavého moku, ne však tak docela jeho výrobci. „O svátcích, na Vánoce a na Velikonoce ho můžeme pít,” říká bratr Joseph. „Ale jsme mniši, nejsme žádní velcí pijáci,” dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám