Hlavní obsah

Miniroboti plavající v pivu urychlují proces kvašení. Za jejich vznikem stojí Češi

Novinky, Magdaléna Malá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští vědci vyvinuli miniroboty k urychlení výroby piva. Podle agentury Reuters mohou tzv. Beerboti urychlit kvašení, které běžně trvá až čtyři týdny. Zrychlením procesu mohou také zabránit působení mikroorganismů, které produkt zakyselují, píše agentura Reuters.

Miniaturní roboti pomáhají vylepšovat pivoVideo: Reuters

 
Článek

Na vytvoření robota se podílel chemik Martin Pumera, jenž se zaměřuje na tvorbu nanorobotů, spolu s kolegy z Vysokého učení technického v Brně (VUT) a Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (VŠCHT).

Cílem bylo vytvořit robota, který kromě zkrácení doby fermentace usnadňuje oddělení kvasnic od finálního produktu.

Z oxidu železa a alginátu sodného vytvořili dvoumilimetrové roboty obsahující také kvasnice, které jsou potřebné ke kvašení. Robotické kuličky zfermentují cukr a vytvořením bublin z oxidu uhličitého se následně vynesou na hladinu. Tam plyn vypustí do vzduchu a znovu se ponoří. Postup se opakuje, dokud není kvašení hotové. Podle vědců je tento typ zpracování rychlejší než působení volných kvasinek.

Foto: Reuters

Miniaturní roboti pomáhají vylepšovat pivo

Proces se dokonce obejde bez filtrování. Jakmile totiž úloha robotů v nádobě ke kvašení skončí, odstraní se magnetem. A aktivní podle výzkumu vydrží potom až tři další fermentační cykly.

Studie popisující roboty zaměřené na vylepšení výroby piva, na které se kromě Martina Pumery podílel i Roberto Maria-Hormigos z VUT a Tomáš Kinčl a Carmen C. Mayorga-Martinezová z VŠCHT, byla zveřejněna ve vědeckém časopise ACS Nano.

Němci vyvinuli pivo v prášku. Dělá pěnu, obsahuje alkohol a má snížit uhlíkovou stopu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám