Hlavní obsah

Mikulčickému koštu pálenek tentokrát kraloval destilát z višní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý ročník po neplánované dvouleté přestávce, celkem již jednadvacátý. Členové občanského sdružení Gurmáni Mikulčice nabídli v sobotu v prostorách kulturního domu vyhlášenou degustaci pálenek a kysaného zelí.

Košt v Mikulčicích nabídl 1070 destilátůVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

„Vzorků destilátů máme tisíc sedmdesát, to je už takový standard přehlídky. Někdy před patnácti lety jsme se překulili přes tisícovku, od té doby si to držíme. Počet vzorků samozřejmě záleží také na tom, jaký byl rok, třeba vloni se neurodily meruňky,“ řekl Novinkám a Právu prezident sdružení Vít Pavka.

Přestože vloni byly meruňky v jihomoravských sadech velkou vzácností, jsou na koštu zastoupené. „Když se tu k mému překvapení začaly navzdory neúrodě objevovat, rozhodil jsem sítě, abych zjistil, kde se berou. Pak mi kamarádi řekli, že přijel kamion meruněk z Moldávie, tak možná jsou to právě ty moldavské, ze kterých jsou některé vzorky na koštu,“ dodal.

Letošním favoritem višňovice

V seznamu předložených destilátů byla zastoupena pestrá paleta ovoce, včetně méně obvyklého. „Z těch netradičních druhů jsou tu zastoupeny třeba oskeruše, ale máme třeba i pálenku z ananasu. Mě osobně zaujal třeba destilát ze špendlíků, žlutých oválných kadlátek,“ zmínil Pavka. Ze Slovenska dorazil vzorek destilátu z řepy, a také z obilí. „Ano, režná není ovoce, my ji na koštu neodmítáme, jsou to pro nás rarity od neobvyklých druhů,“ dodal.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Košt v Mikulčicích nabídl 1070 destilátů.

Vzorky dorazily z různých míst doma i v zahraničí, třeba z Babiččina údolí, ze Slovenska a Polska. Porotci vybírali šampiony jednotlivých kategorií a museli se zhostit určení šampiona koštu. „Určit nejlepší vzorek soutěže je nejsložitější práce, protože tam už se rozhoduje obtížně. I degustátoři mají své sympatie k určitému ovoci, pak se opravdu těžko vybírá,“ míní Pavka.

Šampionem nakonec porota určila pro mnohé překvapivě višňovici. „Výsledek hodnocení jsem nečekal. Úroda byla hodně špatná. Ovoce jsme ale pečlivě probrali, nechali jen kvalitní. Z dvou set kilogramů nateklo téměř dvacet litrů,“ řekl Emil Bilský. V Mikulčicích kromě destilátů nabídli ochutnávku kysaného zelí. Lidé jim poslali čtyřiačtyřicet vzorků.

Bez nadšenců košty nelze dělat

Počtem vzorků patří akce v Mikulčicích k těm vyhlášeným. Prvenství ale nejspíše patří přehlídce ve Svatobořicích-Mistříně. „Mívají k dvěma tisícům pálenek. Myslím ale, že nejde o to hnát se za rekordem, záleží také, na kolik si kdo troufne. V některých obcích přehlídky rozjeli a skončili, protože je neměl kdo dělat,“ řekl Pavka. Platí, že s počtem vzorků roste i náročnost přípravy akce. Nejen její vlastní chystání, ale i hodnocení vzorků. „V Mistříně degustovali tři dny. Je jich hodně, jsou nadšení a zvládají to,“ chválí další pořadatele Pavka.

Letošní ročník akce má pořadové číslo 21. Fakticky už ale mohl být třiadvacátý. Dva ročníky se konat nemohly. „V roce 2021 jsme akci pořádat nemohli pro vyhlášená covidová opatření, ve stejném roce přišlo tornádo a měli jsme jiné starosti než chystat košt, tak jsme vynechali i rok 2022. Vloni jsme už pořádání obnovili,“ říká Pavka, který ještě dnes nemá stavbu domu v místě tornádem zdemolovaného obydlí zcela dokončenou.

Pro vinaře z Čech a Moravy byl minulý rok ve znamení medailových žní

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám