Hlavní obsah

Lidé jsou stvořeni k lenosti

Vancouver

Závěry této studie potěší všechny ty, kteří se raději vyvalí na gauč a užívají si pohodlí, než by se měli trochu pohnout a začít sportovat. Podle kanadských vědců jsme evolučně vychovaní k lenosti. Náš mozek má tendenci neustále šetřit energetickým výdejem, takže neustále vymýšlí strategie, jak si vše ulehčit. A to i když se snažíme na sobě fyzicky dřít.

Foto: Profimedia.cz

Podle vědců je člověk stvořen k lenosti.

Článek

„Ti z vás, kteří tráví hodiny v posilovně s cílem spálit co nejvíce kalorií, možná budou zklamáni, když se dozvědí, že váš nervový systém se mezitím snaží podvědomě pracovat proti vám,“ tvrdí autoři výzkumu z Univerzity Simona Frasera ve Vancouveru.

Evoluce prý vycepovala lidský mozek tak, aby se v každé obtížné situaci snažil najít co nejlehčí způsob pohybu a snížil na minimum energetický výdej. Dokazují to výsledky experimentálního výzkumu.

Když tým vědců připevnil pokusným osobám na nohy přístroje, které jim znemožnily chůzi, všichni jedinci se během pár minut začali pohybovat tak, aby byli jednak schopni jít dál, ale aby byl pohyb také co nejméně náročný.

„Zjistili jsme, že lidé záměrně měnili způsob chůze, aby si ušetřili i malé množství energie. To naprosto souhlasí s naším smyslem pro to, že se snažíme dělat věci tak, abychom vydali co nejmenší úsilí, třeba když máme někam jít, snažíme se jít nejkratší možnou cestou, raději sedíme, než stojíme apod. My jsme tady popsali fyziologický základ této lenosti. Myslíme si, že minimalizace energetických ztrát je princip, který provází většinu našich pohybů,“ uvedl doktor Max Donelan podle Daily Mailu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám