Hlavní obsah

Lepidlo na mucholapce je z tajné receptury. Prvorepublikové stroje jich chrlí miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I na téměř sto let starých strojích ročně vyrobí zhruba 60 milionů mucholapek. Lapače dotěrného hmyzu opatřené lepidlem podle tajné receptury míří přibližně do padesáti zemí světa. Výrobu nezastavil ani požár výrobní haly, ani válka na Ukrajině a protiruské sankce.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Do ruličky stočený pásek s lepidlem bez chemie, který předvádí Libor Moudrý, se vyrábí už nejméně sto let prakticky beze změny.

Článek

Pětatřicet procent produkce Papírny Moudrý v Židlochovicích na Brněnsku stále míří jak na Ukrajinu, tak i do Běloruska a Ruska. A provoz před 33 lety založené společnosti s přibližně 80 zaměstnanci zatím neohrozila ani konkurence, které se její vedení velmi obává.

Jednatel papíren Libor Moudrý vzpomíná, že vyrábět mucholapky mu zpočátku přišlo jako nesmysl. „Moc na výběr jsem ale neměl,“ popisuje muž podnikatelskou anabázi, která stojí skoro za román.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Plastika mouchy před židlochovickou továrnou na mucholapky

Do papírenského oboru se dostal náhodou v roce 1984. Kluk z Židlochovic, který měl po maturitě na chemické průmyslovce a dva měsíce do tehdy povinné vojny. „Táta, který nechtěl, abych byl nezaměstnaný, se mnou obešel třináct firem. Všude to bylo stejné. Kdo by chtěl někoho, kdo mu stejně za dva měsíce odejde? Teprve na čtrnáctý pokus to vyšlo. Brněnské papírny mě vzaly s tím, že se mi u nich třeba zalíbí a po vojně se vrátím. A tak se i stalo,“ vzpomíná Moudrý.

Dva roky dojížděl do Brna, než zjistil, že může dělat v pobočce, která v Židlochovicích na náměstí vyráběla mucholapky.

Teplé zimy mohou dočasně přilákat nebezpečný tropický hmyz i k nám

Věda a školy

„Přišel rok 1989 a s ním i vracení majetku. To se týkalo také potomků Rajmunda Přichystala, někdejšího majitele chemického závodu Avion a taky manufaktury na mucholapky. Dostali zpět prostory a část strojů, které byly jejich předkům zabaveny. Chtěl jsem podnikat ve výrobě kartonáže, tak jsem založil firmu Papírny Moudrý. Jenže slibovaný úvěr na nákup stroje z Itálie jsem od banky, které jsem neměl čím ručit, nedostal. Jako papírník jsem zkrachoval ještě dřív, než jsem začal,“ prozrazuje.

Protože mu bylo líto už hotového loga firmy, šel do rizika. Archaické stroje na mucholapky si na tři měsíce od restituentů pronajal a vyrobil s dvěma spolupracovnicemi prvního půl milionu mucholapek.

„Při tom jsem zjistil, že je o ně kupodivu zájem nejen v tehdejším Československu a také omezeně v Jihoafrické republice, kam se vyvážely, ale i u sousedů v Rakousku a Německu. Pronájem jsem prodloužil o další rok a pak je koupil, aby se staly vzorem dalších replik. Nic lepšího zatím nikdo nevymyslel,“ míní.

Jeho čtyři původní stroje jsou originály už z roku 1937, ostatní vylepšené repliky. Do haly, stejně jako do přípravny, kde se vyrábí lepicí hmota, kterou pomohli sestavit akademici ze Slovenské akademie věd, se nesmí. Je tajná.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Hlavní hala na výrobu mucholapek. Čtyři původní stroje jsou originály už z roku 1937, ostatní vylepšené repliky.

Výrobu chrání před očima konkurence

Právě originalita prvorepublikových strojů je důvod, proč nepouští nikoho cizího do výroby.

„S konkurencí máme špatné zkušenosti. Výrobu relativně technologicky vyspělejších strojů jsme zadali polské strojírenské společnosti. Bohužel jsme až pozdě zjistili, že firma dělá jeden prototyp pro nás a druhý pro polskou konkurenci. O naše zdokonalené kopie má velký zájem i Čína,“ poodkrývá zákulisí podnikání, ve kterém už zažil krušné chvíle.

Osmnáctého prosince 2016 zachvátil výrobní halu už nové firmy na okraji města požár. Škody šly do desítek milionů. Shořely všechny moderní stroje. Základní těla čtyř původních mašin, na kterých požár zničil vzduchotechniku či řemenice, zůstaly. Jsou z kovu. „Už třináctého února jsme díky šikovným mechanikům mohli obnovit částečně výrobu.“

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Dutinky, do kterých je svinut osmdesáticentimetrový lepicí pásek, se již vyrábějí na moderních strojích.

Navzdory válce

Další rána přišla s válkou na Ukrajině. Ve Sberbank nám zůstalo viset šedesát milionů a k tomu jsme měli obavu o ztrátu více něž 50% odbytu, který na Ukrajině, v Rusku a Bělorusku máme. To se naštěstí nestalo. Obchoduje se tam s komplikacemi, které politika přináší, ale tyto trhy pro nás stále tvoří zhruba 35 % procent odbytu,“ konstatuje podnikatel, který tvrdí, že by ho ráda z dalšího velmi silného amerického trhu vytlačila čínská a polská konkurence.

„Víme, že jsme na trhu s nejlepšími výrobky, to se však pozná, až kdy pověsíte dvě mucholapky vedle sebe. I ty konkurenční mouchy lapají, byť v mnohem menším počtu,“ tvrdí Moudrý a ohlíží se do historie: „Nevím, kam až sahá výroba mucholapek na našem území. V každém případě v Židlochovicích je to prokazatelně nejméně do roku 1937, protože z té doby jsou stále funkční naše čtyři stroje, které ve výrobní hale máme. Ostatních dvanáct, na kterých mucholapky vyrábíme, jsou vylepšené repliky.“

Kromě zachování výroby pásků dlouhých 80 centimetrů stočených do ruličky a ukrytých v nevelkém kartonovém obalu by si Libor Moudrý ještě rád splnil sen. Chce najít způsob, jak lákat a lapat komáry. Zatím to nikdo nedokázal.

Američan vyrobil nástroj k líbání hmyzu. Červ můj polibek opětoval, tvrdí

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám