Hlavní obsah

Lékař podlehl covidu, rodině nechal papírové dětičky za stovky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiasedmdesátiletý Američan Thomas Newman zemřel v lednu na zdravotní komplikace spojené s covidem-19. Jeho rodině zůstala velmi vzácná sbírka sportovních kartiček, kterou si neurolog budoval posledních 40 let. „Papírové dětičky”, jak kartám přezdíval, mají hodnotu zhruba 20 milionů dolarů (417 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Babe Ruth je často považován za nejlepšího baseballistu v historii.

Článek

Newman kromě kartiček sbíral i další sportovní artefakty. Kartička baseballového hráče Babe Rutha z roku 1933, která je podle všeho jediná svého druhu, by navíc mohla překonat dosavadní rekord, když je její aukční cena odhadována na více než pět milionů dolarů (105 milionů korun).

„Celá sbírka je v mimořádně dobrém stavu, je to ukázka poctivé práce, která se vidí jen zřídka. Za dobu svého života byl pan Newman držitelem některých naprosto výjimečných karet,” zhodnotil sbírku Joe Orlando ze společnosti Collectors Universe.

„Byl to úžasný muž s obrovským talentem. O sbírce žertoval a hovořil o kartičkách jako o jeho papírových dětičkách,” uvedla jeho žena Nancy.

Podle Newmanova syna začal jeho otec se sbíráním v osmdesátých letech minulého století. Zajímal se zejména o baseballové kartičky z konce padesátých let. Byla to pro něj v podstatě náhrada za sbírku z dětských let, kterou ale v krabicích od bot vyhodila jeho matka do popelnice.

Jaká je nejdražší věc na Amazonu? Vejde se vám do provětrané peněženky

Muži

Ve sbírce, která se bude až do 10. července dražit v Kalifornii, je kromě těch nejvzácnějších exemplářů k mání také celá řada kartiček za stovky dolarů. Pro ty nejmovitější zájemce je ale připraveno i několik karet v řádu vyšších stovek tisíc dolarů, uvedl server CNN.

„Sběratelé budou mít možnost rozšířit svoje sbírky o zcela jedinečné kousky. Taková možnost může přijít klidně jen jednou za život,” dodal Orlando.

Očekává se, že celá sbírka bude vydražena dohromady za přibližně 20 milionů dolarů, z čehož naprostá většina zůstane pozůstalé rodině.

Anketa

Sbírali jste v dětství sportovní kartičky?
Ano, samozřejmě
16,5 %
Ano, ale jen chvíli
10 %
Ne, tohle mi nikdy nic neříkalo
73,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5577 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám