Hlavní obsah

Kuchaři ve Zlíně připravují obědy po vzoru jídelníčků Baťových závodů

Právo, Aleš Fuksa

Po vzoru jídelníčků Baťových závodů vydávají v tomto týdnu kuchaři obědy ve vybraných závodních kuchyních ve Zlíně. Metropole východní Moravy se i tímto způsobem chystá na druhý ročník Garden Food Festivalu, který se uskuteční začátkem září.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Pokrmy připravené podle jídelníčků Baťových závodů.

Článek

„K obědovému menu složenému ze tří jídel jsme přidali jeden recept podle Baťových kuchařů. Lidé měli možnost si u nás pochutnat na kuřecí roládě se sušenými švestkami a jasmínovou rýží. Nechyběl samozřejmě kompot,“ přiblížil v pondělí Marek Žáček, kuchař restaurace Tomášov, která vaří jídla pro zdravotní personál a zaměstnance několika firem.

Baťovského oběda připravil kuchař sto osmdesát porcí. Celkem ale během poledne vydal asi čtyři sta jídel. „Kuřecí roláda se švestkou a rýží je typicky baťovské jídlo. Trošku jsme recept jen ozvláštnili basmati rýží,“ přiznal Žáček.

Do projektu Jíme jako za Baťů je zapojených asi čtyři sta zaměstnanců třinácti zlínských firem. „Během tohoto týdne si pochutnají kromě kuřecí rolády na svíčkové omáčce, segedínském guláši, hovězích kostkách na houbách a povidlových taštičkách,“ poznamenala Kateřina Schmidtová, manažerka restaurace Tomášov.

Oběd ovlivňoval výkonnost pracovníků

Jídelníček závodní jídelny Baťových závodů vycházel ve třicátých letech minulého století pravidelně každý týden v historických tiskovinách, ve Sdělení zaměstnanců firmy T. & A. Baťa a později v časopise Zlín – časopis spolupracovníků firmy Baťa.

Na jídelním lístku jejich jídelen se často objevovaly pokrmy z velmi dobře dostupného hovězího masa, protože Baťa potřeboval kůže skotu na výrobu bot. Přílohou byly knedlíky, pokrmy z brambor nebo chléb. V pozdějších letech se přecházelo na lehčí jídla, protože management zjistil, že výkonnost lidí u strojů po vydatných obědech není až tak velká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám