Hlavní obsah

Kouřící maratonec se vrátil na scénu. Po závodě byl diskvalifikován

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncem roku 2022 se dostal do hledáčku řady světových médií. Běžec, jenž si během maratonského běhu zapaloval jednu cigaretu za druhou, a přesto doběhl v úctyhodném čase do cíle, se nyní vrátil zpět na startovní čáru závodu. Tentokrát se mu však pokuřování vymstilo.

Foto: Reuters

Čchen Pang-sien během závodu v roce 2022

Článek

Předloni zaběhl dvaapadesátiletý Čchen Pang-sien maratonský závod v čínském městě Ťien-te v čase 3 hodiny a 28 minut a z 1500 účastníků skončil na 574. místě. Na tom by ostatně nebylo nic zvláštního, kdyby neměl takřka celý závod cigaretu v puse.

Jeho výkon tehdy nezůstal bez povšimnutí, kvůli čemuž se Čchen musel vypořádávat s nechtěnou publicitou. Podle serveru kanadského běžeckého časopisu Canadian Running Magazine se Číňan k věci odmítal jakkoli vyjadřovat, jeho neteř však uvedla, že popularitu nesl nelibě, neboť byl v Číně považován za špatný příklad.

Maratonec kouřil jednu cigaretu za druhou. Přesto zaběhl pod tři a půl hodiny

Koktejl

V návaznosti na to tehdy vydala Čínská atletická asociace (C.A.A) návrh doporučující všem čínským maratonským závodům zavést zákaz kouření. Jak se ale nyní ukázalo, Čchenovi byla tato skutečnost lhostejná, neboť se 7. ledna ukázal na startu maratonského běhu v čínském Sia-menu a od své tradice neustoupil.

Do cíle tentokrát doběhl s časem 3 hodiny a 33 minut, ve výsledkové listině však nefiguroval, neboť byl krátce po závodě právě z důvodu kouření na trase diskvalifikován.

„Hulvátské chování běžců, jako je otevřené vyprazdňování, kouření nebo pošlapávání květinových záhonů a travnatých ploch, které ovlivňuje závod a bezpečnost ostatních, bude potrestáno diskvalifikací,“ píše se podle Canadian Running Magazine v předpisech závodu, na základě nichž byl Čchen vyloučen.

Zmíněný časopis uvádí, že Čchen Pang-sien je ve světě běhání velmi angažovaný. Je spoluzakladatelem běžecké asociace Če-ťiang Sien-ťü Road Running Association a maratonského závodu Če-ťiang Provincial Marathon v jeho domovském městě Tchaj-čou. Kromě maratonských běhů se navíc věnuje i ultramaratonům (závody delší než maraton, pozn. red.).

Angličan se dvě noci loučil se svobodou, třetí den vyhrál půlmaraton

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám