Hlavní obsah

Kanada láká digitální nomády. Trápí ji nedostatek odborných pracovníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kanada se snaží do země lákat digitální nomády ze Spojených států. Nabízí jim šestiměsíční pobyt bez potřeby pracovního povolení. Bojuje tím proti nedostatku technologických pracovníků. Program cílí převážně na pracovníky z oblasti STEM, tedy vědy, techniky, inženýrství a matematiky.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

Digitální nomádi jsou osoby, které pracují na dálku. Můžou tak pobývat kdekoliv a nejsou vázány na kancelář. Právě pro americké nomády tak kanadská vláda vytvořila program Tech Talent Strategy.

Kromě toho, že potenciálním zájemcům bude na šest měsíců odpuštěno pracovní povolení, pokud se jim podaří získat pracovní nabídku, můžou v Kanadě zůstat. O tématu informoval Forbes.

„Strategie je nastavena tak, aby co nejlépe vyhovovala potřebám vysoce kvalifikovaných pracovníků v oblasti technologií, kteří mají z povahy své práce možnost pracovat na dálku,“ uvedla v e-mailu Julie Lafortuneová, mluvčí kanadského ministerstva pro přistěhovalectví, uprchlíky a občanství.

„To má, ve spojení s dalšími opatřeními, která byla zavedena s cílem přilákat technologické talenty, zajistit, aby Kanada zůstala konkurenceschopná v globálním závodě o talenty,“ dodala.

Podle slov kanadského ministra pro imigraci Seana Frasera to navíc prospěje i ekonomice. Digitální nomádi budou totiž v Kanadě nevyhnutelně utrácet peníze. Fraserův resort proto vytváří výjimku z procesu posuzování dopadů na trh práce, který obvykle vyžaduje, aby zaměstnavatelé doložili potřebu zahraničních pracovníků pro obsazení pracovního místa.

„To, co oznámili, rozhodně snižuje množství byrokracie, která existuje v běžném kanadském přistěhovalectví,“ potvrzuje Nicole Cieslickiová, ředitelka mezinárodních služeb ve společnosti MBO Partners se sídlem v Texasu, která propojuje firmy s nezávislými pracovníky.

Digitální nomád – profese, která předběhla svou dobu

Věda a školy

Počet digitálních nomádů se zvyšuje

Podle studie MBO Partners z roku 2022 se od roku 2019 počet digitálních nomádů s placenou prací více než ztrojnásobil. Velká část největších amerických technologických firem, jako je Amazon, Apple, Google a Meta, stále nepřistoupila na možnost práce pouze na dálku. Na několik dní v týdnu své pracovníky vyžadují v kanceláři. Jiné firmy jsou ale k nápadu přístupnější.

Podle Cieslickiové by měli nomádi před svou cestou do Kanady zvážit celou řadu faktorů. Důležité je, zda má jejich současný zaměstnavatel nějaká pravidla, která se digitálního nomádství týkají.

„Některé společnosti vytyčují hranice, na jak dlouho nechají lidi být digitálními nomády. Některé přijímají na 30 dní, 60 dní, 120 dní a některé až na šest měsíců,“ říká s tím, že firmy často hledí na vlastní daňové riziko.

Američtí občané, pro které je program určen, by podle jejích slov neměli zapomínat na to, že jsou povinni podávat daňové přiznání v USA, i když žijí mimo svou domovskou zemi.

Během prvních šesti měsíců pobytu v Kanadě podléhají expatrianti pracující pro americké společnosti daním pouze v USA, a to díky kanadskému pravidlu „183 dní“, které umožňuje zahraničním expatriantům pracujícím pro zahraniční zaměstnavatele zůstat šest měsíců v daném roce bez placení kanadských daní.

Po uplynutí těchto prvních 183 dnů, pokud se američtí expatrianti nechají zaměstnat kanadskými zaměstnavateli, budou kromě amerických daní podléhat i kanadským daním.

„Ďábel se skrývá v detailech. Člověk, který je nejlépe připraven a využil služeb správného imigračního a daňového poradce, se správně rozhodne, kam odejít a na jak dlouho,“ radí Cieslickiová.

Čeští digitální nomádi utekli před pandemií na Kanárské ostrovy

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám