Hlavní obsah

Kamarádi se vydají na olympiádu na kole. Čeká je 16 tisíc kilometrů

Právo, Lucie Fialová

Šestnáct tisíc kilometrů, třináct zemí a půl roku v sedle čeká Jakuba Dvorského a Stefana Vašaše, kteří minulý týden odletěli z Prahy do Atén, odkud se na kolech vydají na letní olympijské hry v japonském Tokiu.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Jakub Dvorský (vlevo) a Stefan Vašaš odletěli z ruzyňského letiště do Atén.

Článek

„Teď se momentálně těším, až budu sedět v letadle,“ svěřil se Jakub, s jakými pocity vyráží na dlouhou cestu. Na to, že stráví šest měsíců mimo domov, odjížděli mladí muži nalehko. Na vozíku dvě kartonové krabice, do nich uložili kola, spacáky, stany a vše potřebné.

„Máme 65 litrů zavazadel,“ počítal Jakub, který musel dát výpověď v cykloprodejně. Co bude dál, začně řešit až po návratu.

Vydejte se na kole po vodní hladině

Muži

Řecké Atény si pro svůj start vybrali jako poctu starověkým antickým hrám. „Do Novosibirsku dojedeme po svých, transsibiřskou magistrálou k Bajkalu, potom zase po svých přes Mongolsko, Čínu do Vladivostoku, odkud využijeme trajekt do Japonska,“ líčil, co je čeká. Většinu nocí stráví ve stanech, ve větších městech využijí hotely, aby si vyprali a dali se do kupy.

Denně plánují zdolat 100 kilometrů, strávit pět hodin na kole. Jízdu rozdělí do tří bloků.

„V Aténách budeme dvě noci, rozkoukáme se, urovnáme si věci, musíme v tom mít řád,“ popisoval Jakub, co se bude dít před ostrým startem. V řecké metropoli podle něj panuje příjemných 15 stupňů, ovšem v horách mrzne. V Rusku se ke dvoučlenné skupince připojí kamarád Martin.

Za světluškami vyráží Čech na kole. Uživí tak rodinu

Muži

Za nejnáročnější úsek považuje Jakub hory u Íránu, kde od moře vystoupají do 2,5 tisíce metrů. Obtížných bude i 500 kilometrů v Turkmenistánu, na jehož přejezd mají pět dní. Jiné než pětidenní tranzitní vízum totiž nedostali.

Projeli téměř dvacítku zemí

Jakub ani Štefan samozřejmě nejsou žádní nováčci, co se putování na kole týče. Projeli 19 zemí.

„Potřebovali jsme novou výzvu,“ vysvětlil Jakub, proč padla volba na Atény–Tokio. Se Štefanem, rodákem ze Staré Ľubovně, který pracuje v IT firmě, se potkal na vysoké škole, chvíli spolu bydleli, takže z ponorkové nemoci strach nemá. Ani z řádícího koronaviru.

Jejich výpravě předcházela svědomitá příprava. Spojili se s lidmi, kteří absolvovali něco podobného, samozřejmě svištěli celý rok na kole, chodili cvičit, sháněli informace, aby byli maximálně flexibilní.

Počítají, že na olympiádu dorazí kolem 24. července, kdy největší sportovní svátek začíná. Plánují se zdržet týden, rádi by pracovali jako dobrovolníci v českém olympijském domě. Určitě touží vidět judo a závody v cyklistice.

Reklama

Výběr článků

Načítám