Hlavní obsah

Jeho vynález rozjel miliardový byznys, on si ale teď sype popel na hlavu

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

John Sylvan přišel na nápad vyrobit kapsli obsahující mletou kávu v polovině 80. let, když pracoval ve firmě vyrábějící polovodiče v massachusettském Norwoodu. Po letech domácího experimentování a za pomoci někdejšího kolegy z kolejí založil v roce 1990 firmu Keurig Green Mountain. První dva roky nedostával žádnou výplatu, pak se ale byznys rozjel tak, že firma měla jen za loňský rok tržbu v přepočtu 114 miliard korun. On by ale nejraději vzal vše zpět.

Foto: Profimedia.cz

Kapslová káva slaví ve světě úspěch už déle než čtvrtstoletí.

Článek

V dnešní době má kávovar na tzv. „K-Cup“ skoro třetina amerických domácností. Revoluce v přípravě kávy ale s rostoucí výrobou zvedla protesty ochránců životního prostředí. Ti spočítali, že Keurig každý rok vyrobí dost K-Cups na to, aby napojené do řetězu 10,5krát obepnuly Zemi – a jen minimální množství z nich je recyklováno.

Překvapivé ale je, že Sylvan, který svůj podíl ve firmě v roce 1997 prodal, jejich obavy sdílí. Časopisu The Atlantic nedávno přiznal, že když se podívá zpět na to, co vymyslel, tak se někdy cítí blbě, že to vůbec udělal. Sám prý místo kapslí pije raději překapávanou kávu.

„Kávovar na kapsle nemám, jeho provoz je drahý. A navíc, co je těžkého na tom, uvařit si normální kávu,“ řekl podle deníku The Independent.

Recyklace je složitá

Jeho bývalá firma reagovala prohlášením, že kapsle šetří vodu – podle ní se až 15 procent klasicky připravené kávy vylije – a ujistila, že všechny kapsle vyrobené po roce 2006 jsou plně recyklovatelné.

Aktivisté ale upřesnili, že je tomu tak pouze v případě, že lidé doma kapsle před vyhozením rozdělí na papír, plast a kovové části.

Průkopníkem kávových kapslí je švýcarská nadnárodní společnost Nestlé. Její zaměstnanec Eric Favre je vynalezl a patentoval pod značkou Nespresso v roce 1976, obchodním úspěchem se ale systém stal až na přelomu 80. a 90. let.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám