Hlavní obsah

Jako ze sci-fi filmu. Dubají se proháněli závodníci v létajících oblecích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dubajském přístavu se minulou středu konal závod, v němž mezi sebou soupeřili jedinci v létajících oblecích, tzv. jet suitech. Podle organizátorů šlo o první závod tohoto typu na světě. Záběry z něj přinesla agentura Reuters.

Jako ze sci-fi filmu. Dubají se proháněli závodníci v létajících oblecíchVideo: Reuters

 
Článek

Akci organizovala britská průkopnická společnost ve výrobě létajících obleků Gravity Industries ve spolupráci s Dubai Sports Council. Závodu se účastnilo celkem osm pilotů, kteří nad vodní hladinou v dubajském přístavu překonávali množství překážek.

„Jsme v Dubaji a zahajujeme první jetsuitový závod. Parta kluků a holek bude posouvat lidské a technologické limity pomocí našich jet suitů s 1500 koňskými silami tím, že s nimi bude létat na překážkové dráze nad vodou a vytvoří velkou podívanou, která se více podobá marvelovskému filmu o superhrdinech než čemukoliv jinému,“ uvedl před závodem vynálezce létajícího obleku a hlavní testovací pilot Richard Browning.

Foto: Reuters

Jako ze sci-fi filmu. Dubají se proháněli závodníci v létajících oblecích.

První typ jet suitu, který je vybaven pěti proudovými motory s plynovou turbínou, jež umožňují vertikální zdvih i směrové řízení, uvedl Brit na trh v roce 2017. Aktuálně dosahuje rychlosti až 130 km/h a může být poháněn leteckým palivem, naftou či biopalivem. Jeho cena podle oficiálních stránek Gravity Industries začíná na 380 tisících librách bez DPH (přes 11 milionů korun).

„Je to odlišné od všeho, co jste dosud dělali. Ten pocit je úplně cizí. Nejde to popsat. Je to tak osvobozující. Je to jako být ptákem,“ popsal pocity při létání s jet suitem vítěz dubajského závodu Issa Khalfon.

Američan zkombinoval dva sporty a předvedl nevídaný akrobatický kousek

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám