Hlavní obsah

Jak léčit alergii na vlastní orgasmus? Vědci našli účinný způsob

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědcům z Oaklandské univerzity v USA se podařilo najít účinný způsob, jak výrazně zmírnit příznaky tzv. syndromu postorgasmického onemocnění, který se projevuje mimo jiné alergickými reakcemi po vlastním vyvrcholení. Jako nejúčinnější se jim osvědčil antihistaminový farmaceutický lék fexofenadine, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Syndrom postorgasmického onemocnění a způsoby jeho léčby vědci popisují v případové studii zveřejněné ve vědecké databázi Science Direct.

Příznaky tohoto syndromu jsou podobné chřipce, mohou zahrnovat svalovou slabost, kýchání, kašel nebo horečku. Registrovány jsou ale rovněž problémy s řečí, koncentrací či pamětí. Tyto reakce mohou trvat několik dní až týden a mohou být důsledkem alergické nebo autoimunitní reakce na spermie.

Spoluautor studie Andrew Shanholtzer uvádí, že je prozatím známo pouze 60 případů tohoto onemocnění. Mnoho dalších mužů však s tímto problémem podle něj může žít, aniž by jej dokázalo diagnostikovat.

Proč se některým ženám chce po sexu plakat

Vztahy a sex

„Mnoho poskytovatelů zdravotní péče syndrom nezná, natožpak veřejnost. Je více než pravděpodobné, že je nedostatečně diagnostikován a že je zde mnoho nemocných,“ tvrdí.

Vědcům z Oaklandské univerzity se však podařilo najít účinný způsob, jak příznaky syndromu postorgasmického onemocnění výrazně zmírnit. Ve studii uvádějí, že se jim podařilo úspěšně vyléčit sedmadvacetiletého pacienta s tímto onemocněním.

Kvůli alergii se vyhýbal sexu

U dotyčného se tento stav poprvé začal projevovat v 18 letech. Pokaždé, když dosáhl orgasmu, mu natekly lymfatické uzliny, začal kýchat, kašlat, dostal rýmu a na pažích se mu udělala vyrážka. Čím více ejakuloval, tím se jeho stav dle jeho slov zhoršoval.

„Kvůli znepokojivé povaze jeho symptomů se aktivně vyhýbal jakékoliv sexuální aktivitě či romantickým vztahům,“ uvedli vědci v časopise Urology Case Reports.

Praktický lékař muži nepomohl, tým vědců však zjistil, že antihistaminový farmaceutický lék může zmírnit jeho příznaky až o 90 procent.

Dvě piva denně mohou snížit riziko vzniku demence, tvrdí studie

Muži

„Fexofenadine je relativně bezpečný, levný a pacienty dobře tolerovaný lék. Je však zapotřebí další studium syndromu postorgasmického onemocnění, než bude možné posoudit jeho terapeutický přínos u pacientů. Naše zkušenosti prokazují proveditelnost léčby složitého onemocnění pomocí jednoduché medikace. Doufejme, že bude moci být replikována i u budoucích pacientů,“ uvedli autoři studie.

Podle Shanholtzera může alergie u pacientů s tímto syndromem pramenit z infekce či poranění varlat, což může vést k úniku mikroskopického množství spermií do krevního řečiště.

„Imunitní buňky v těle jsou trénovány tak, aby útočily na jakékoliv cizí látky, se kterými se setkají,“ vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám