Hlavní obsah

Inovátor se dívá na ptačí peří z jiného úhlu pohledu a vyrábí z něj pochoutky

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že by mohlo být kuřecí peří považováno za pochoutku? Ještě před pár lety pravděpodobně dost vzdálená představa, díky třicetiletému thajskému inovátorovi však možná brzy realita.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Thajec vytváří delikatesy z kuřecího peří Video: Reuters

 
Článek

Sorawut Kittibanthorn se zabývá vývojem alternativní stravy. „Přeměňuji kuřecí peří na zdroj proteinu, který může být poté použit k výrobě jídla s nízkým obsahem tuku,” vysvětluje Thajec, jenž se snaží dívat na peří zejména očima chemika.

Kuřecího peří se jen v Evropě vyprodukuje 2,3 milionu tun ročně a naprostá většina končí bez využití v odpadu. Peří je přitom bohatým zdrojem bílkovin, které Kittibanthorn v podobě prášku přidává do jídla.

Steak z lidského masa jako prostředek proti zabíjení zvířat

Muži

„Proč se nepřestat na peří dívat jen z té fyzické stránky? Co se týče chemického složení, je takový materiál velmi bohatý na živiny, ze kterých je možné vytvořit jídlo pro člověka,” zamýšlí se Thajec.

Ačkoliv se taková myšlenka zdá ušlechtilá, otázkou stále zůstávala výsledná chuť pokrmů. Ty se rozhodla vyzkoušet jistá Cholrapee Asvichitaová – food bloggerka, která „Lehkou pochoutku”, jak se produkt v překladu jmenuje, vyzkoušela.

Singapur jako první na světě schválil prodej masa z laboratoře

Ekonomika

„Ta konzistence se mi líbí, připomíná to maso, je to šťavnaté. Skutečně mám skoro pocit, že jím opravdové maso,” uvedla pro agenturu Reuters.

Ačkoliv je produkt v rané fázi výzkumu, Kittibanthorn má velké plány. Představuje si, že po jeho produktu by mohly jako první sáhnout restaurace, které se zaměřují na tzv. zero waste, tedy žádnou či minimální produkci odpadu.

Ačkoliv protein pochází z peří ptáků, a jídlo tak není určeno pro vegetariány či vegany, domnívá se Thajec, že si svoje příznivce najde zejména mezi lidmi, kterým půjde při stravování o etiku.

Reklama

Výběr článků

Načítám