Hlavní obsah

I přes komplikovaný rok zraje ve sklepích dobrý ročník vín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinaři na jižní Moravě za sebou mají sklizeň hroznů, která v letošním roce prověřila jejich schopnosti. Vinice trápilo sucho, kroupy a vydatné zářijové deště. I přesto je v moravských sklepích podle vinařů zaděláno na kvalitní ročník vín.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Sklizeň hroznů skončila a vše napovídá tomu, že by mohlo jít o dobrý ročník vín.

Článek

Vinobraní na jižní Moravě je prakticky ukončeno. Podle vinařů na většině míst odpovídá množství sklizených hroznů dlouhodobému průměru. Pouze v lokalitách, kde udeřily silné kroupy, například v okolí Čejkovic, Bzence či Blatnice pod Svatým Antonínkem, byla úroda mírně nižší. I když letošní rok byl pro vinaře náročný, měla by sklizeň nakonec dosahovat nadprůměrné kvality.

„Přestože vinaři hodnotí tento rok jako poměrně úspěšný a kvalitativně vydařený, byl svým průběhem značně komplikovaný. Přispělo k tomu dlouhé sucho během léta, lokální kroupy a nepříznivé počasí v úvodní fázi sklizně,“ uvedl prezident Vinařské unie Ondřej Beránek. Zrání letos provázelo značné sucho, které místy poškodilo mladé keře a podepsalo se i na hmotnosti části hroznů.

Pančování vína může ukončit nová metoda na zjištění původu

Muži

Sklizeň hlavních odrůd začala mezi 10. a 20. zářím a pokračovala po celý říjen s lehkým přesahem do listopadu. Její začátky komplikoval vydatný déšť.

„Dešťové srážky, které nastoupily v závěru suchého léta, způsobily místy praskání hroznů a jejich napadání škůdci. Vlivem sucha byla také menší úroda kukuřice, která je potravou pro špačky, a ti se proto na vinicích objevovali častěji. Navzdory těmto vlivům jsme se sklizní spokojeni, hlavně pozdní odrůdy mají velmi dobrou úroveň a bohatou plnou chuť,“ vysvětluje Petr Ptáček, ředitel Habánských sklepů.

Zářijové deště vystřídal slunný říjen

„Četnější srážky v úvodu sklizňového období, které pohrozily zhoršením kvality i zdravotního stavu sklízených hroznů, se samozřejmě nevyhnuly ani Znojemsku. Naštěstí však období sklizně středně pozdních a pozdních odrůd, které tvoří hlavní podíl našeho sortimentu, probíhalo za ideálních klimatických podmínek. Zpracovali jsme tak dostatek suroviny pro výrobu jak suchých, hladkých jakostních vín, tak i pro šarže vín ve vyšších přívlastkových kategoriích. Jsme tedy s letošní kampaní spokojeni,“ hodnotí Karel Matula, ředitel Znovínu Znojmo.

Hlavní část vinobraní začala na blátě. Deště ohrožují úrodu

Muži

„Kvalita se zdála zpočátku trochu problematická díky vyššímu podílu dešťových srážek v září. Říjen však byl nádherně slunný, kvalita hroznů nakonec nebyla narušena zářijovými dešti a zvýšil se i podíl přírodního cukru v hroznech,“ dodal David Šťastný, ředitel Chateau Valtice – Vinné sklepy Valtice.

O tom, jak se hodnocení zkušených vinařů shoduje s chutěmi konzumentů, se konzumenti přesvědčí především od 11. listopadu, kdy se začnou otvírat mladá, svatomartinská vína.

Reklama

Výběr článků

Načítám