Hlavní obsah

Francouzští vinaři vymysleli způsob, jak předejít krupobití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinaři v údolí Rhôny na jihovýchodě Francie zachytí blížící se živel radarem a pak vystřelují „chytré“ balónky nesoucí nálož speciální soli. Balónky pak ve výšce 600 metrů „udeří“ přesně ve středu bouře. V příhodné chvíli mrak donutí, aby se vypršel, než se stihnou utvořit kroupy, čímž ochrání úrodu, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Vinice v údolí Rhôny

Článek

„Je to kolektivní projekt, a to je důležité. Něco takového ještě francouzské vinařství nezažilo,“ řekl Michaël Gerin, zástupce prestižní apelace (chráněné a vymezené oblasti pěstování vína) Côte-Rôtie, která se na novém systému podílí spolu s apelací Condrieu. Projektu se podle Gerina účastní 260 vinařů.

Jakmile radar, umístěný ve strategickém bodě na protějším břehu řeky, zaznamená blížící se bouřku, jsou majitelé vinic varováni 30 minut předem prostřednictvím SMS nebo e-mailu. Postup bouřkových mračen mohou sledovat na svých mobilních telefonech. „Vinaři-střelci“ se pak přemístí do 26 střeleckých zón, rozesetých na vinicích, které se rozkládají na strmých svazích.

„Střelci jsou v pohotovosti 24 hodin denně sedm dní v týdnu,“ řekl Roland Grangier, který je jedním z nich. „V autech máme všechno připraveno,“ dodal. Kromě balónků a nádržek se solí také lahve s heliem pro nafouknutí balónků. Nádobky obsahují takzvané hygroskopické soli, které pohlcují vlhkost.

Ochranný systém pokrývá 2800 hektarů, z toho 900 hektarů vinic. „Chrání také pěstitele zeleniny a sadaře, ale i domy a auta,“ uvedl Grangier.

Každá střela za bezmála deset tisíc korun

Projekt vyšel na 200 tisíc eur (5,2 miliónu korun), z toho 60 tisíc eur (1,5 miliónu korun) stál radar. „Systém financovali vinaři, místní úřady a region Auvergne-Rhône-Alpes,“ dodal vinař. Každá „střela“ vyjde na 380 eur (9800 korun). „Jednou v neděli jsme jich vystřelili desítky a kroupy jsme rozehnali,“ uvedl Grangier.

„Investice je to opravdu velká,“ připustil Gerin. Systém je ale podle něj účinný a vzhledem k výši škod po krupobití nebylo proč váhat. Po kroupách totiž může být ztracena nejen část současné úrody, ale i velká část té další, protože kroupy poškodí vinné keře. Apelace Côte-Rôtie a Condrieu ročně kvůli bouřím přijdou o ekvivalent 50 tisíc lahví.

Rachejtle se solí podle Gerina používali vinaři už dříve. „Můj dědeček je míval, ale bylo nebezpečné chodit s výbušninami a byly také méně účinné.“

Reklama

Výběr článků

Načítám