Hlavní obsah

Expert na přežití Johan Skullman: Člověk se o sebe musí umět postarat

Novinky, Jakub Kynčl (Kiruna)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johan Skullman byl důstojníkem švédské armády a také vedoucím jejího vývoje. Jen těžko byste hledali většího odborníka na přežití v těch nejzrádnějších venkovních podmínkách, jaké si dokážete představit. Skullman je zvyklý spát venku více než uvnitř. V dnešní době se živí převážně přednáškami po celém světě na téma přežití v divočině a jako odborný poradce outdoorových značek Fjällräven či Primus.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Johan Skullman

Článek

Jako Švéd máte jistě dobré zkušenosti s drsným zimním prostředím. Je třeba boj o přežití v tropickém pralese v nějaké rovině podobný tomu v mrazu?

Určitě bychom tam našli nějaké společné body. Ve vlhkých tropech je klíčové rozdělání ohně pro to, abyste měli věci co možná nejsušší a vy se tak zbytečně neunavovali. A s tím ohněm to je podobné v chladném prostředí. Když je kolem nuly, tak je to ještě v pohodě, ale když je mráz, tak můžete mít sebelepší oblečení, ale pro přežití potřebujete oheň. Může vás zachránit ještě opravdu profesionální spacák. Jsou chvíle, kdy může zachránit život.

Značné množství expertů na přežití získalo praxi v armádě. Je to i váš případ?

Ano. V armádě jsem strávil tři desítky let. Funguji jako mezinárodní expert na přežití s certifikací. Takové zkušenosti se nezískávají jinde než v armádě. Švédsko je velká země a podmínky na jihu jsou úplné jiné než na severu. Mění se nám tu roční období a my jsme si během vojenských cvičení v tropech, pouštích a všude jinde uvědomovali, že nás příroda doma na naši práci vlastně docela dobře připravila.

Co činí z člověka experta na přežití?

Musíte pochopit, že jde jen o to umět přenést nějaké základní znalosti z výcviku do reálného života. Pak se už musíte jen zaměřit na to, co je specifické pro oblast, ve které se nacházíte. Jinak se musíte chovat na západě Afriky a jinak v centrální Asii. Voda se hledá jinak v různých částech světa. To jednoduše víte, anebo nevíte - nic mezi tím není.

Kdybyste měl říci, bez jakých věcí byste se nikdy nechtěl octnout v divočině, které by to byly?

Nůž a křesadlo na oheň jsou základ. Ale podívejte se, nůž seženete skoro všude po světě a v armádě nás naučili tolik způsobů rozdělání ohně, že vždy nějaký připadá v úvahu. Ale podívám-li se na to pohledem běžného člověka, tak bez nože a křesadla bych nevyrazil. A přibalil bych si nějakou ochranu proti větru (známou jako windsack), která se dá nouzově rozbalit a použít i jako stříška dočasného příbytku v divočině.

Jak velkou roli hraje či může hrát v boji o přežití vhodné oblečení?

Oblečení je důležité zejména v tom ohledu, že když jej zvolíte správně, tak se na něj nemusíte příliš soustředit a nekrade vám tolik potřebný čas a neubírá síly. To se bavíme zejména z dlouhodobého pohledu, ne jen chvilkového. Přímo ovlivňuje to, jak se vám daří fyzicky i psychicky. Musíte být schopni přežít, aniž byste se hýbali a musíte mít dostatek sil na to, abyste si postavili přístřeší. Bez toho by to nešlo.

V posledních letech se hodně používá na oblečení speciální vlna, proč?

Merino má dobré vlastnosti. Odvádí od člověka teplo, když jej má příliš a zahřívá, když je mu zima. Navíc, i když to máte na sobě tři dny, tak nezapáchá. Je cítit, ale není to takový ten nepříjemný pach. To oceníte, když jste někde se skupinou lidí. Když se pak mezi nimi objeví jeden člověk, který na sobě má umělý materiál, většinou přijde o pár kamarádů (smích).

Fungujete mimo jiné jako expert pro outdoorovou značku Fjällraven, co ta práce obnáší?

Máme mnoho testerů, kteří zkouší nové produkty v těch nejnáročnějších podmínkách a dávají nám odezvu. Nejsou od toho, aby chválili. Potřebujeme věcné připomínky, se kterými se poté pracuje. Já samozřejmě sleduji trendy a pořádám konference na téma přežití. Je důležité, aby se o sebe člověk uměl postarat, když se něco stane. Nikdy nemůžete vědět...

Reklama

Výběr článků

Načítám