Hlavní obsah

Excentrický Pavel Tvaroh otevře v Praze dočasný bar

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V uplynulých letech se toho o něm napsalo mnoho. Pavla Tvaroha (často i Paula) mají média ráda nejen kvůli jeho neortodoxnímu vzezření a značně nestandardnímu přístupu k podnikání. Je to také jeden z velmi mála Čechů, kteří se doopravdy prosadili na londýnské barové scéně. On se svým Lounge Bohemia. Poslední rok pro něj byl ale bez nadsázky peklem. Možná i právě proto vstoupí nyní jednou nohou do světa pražských barů.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Pavel Tvaroh ve speciálním jednodenním pop-up baru Laboratorium. Jako by šlo o předzvěst jeho nového pražského baru...

Článek

Když se někdo chystá otevřít bar, obvykle si projde ty nejlepší místní bary a pak také ty, které bude mít jako nejbližší konkurenci. Ne tak Pavel Tvaroh. „O české barové scéně nemám žádné povědomí. Stejně tak jako o té londýnské. Jednou jsem někde řekl, že si myslím, že když lidé chodí do ostatních barů pro inspiraci, tak velmi blízkým krokem k inspiraci je kopírování,“ zkonstatoval na středeční akci, kdy se na jeden den na Letné otevřel tajný bar Laboratorium – Anatomy of Air, kde právě on chystal drinky ze světa molekulární mixologie.

Do Prahy ho paradoxně nevede úspěch jeho londýnského baru, ale naopak dosti nešťastný loňský rok, kdy jeho bar ustál to, co by už naprostou většinu jiných přivedlo ke krachu. Nejprve se snažil o otevření baru Lounge Bohemia v jiné části Londýna. Půl roku na tomto projektu pracovali architekti, inženýři a právníci, avšak dva dny před podepsáním hlavní smlouvy se podle Tvarohových slov vše sesypalo. A druhou hořkou pilulkou byl požár, který zasáhl jeho londýnské podnikání. Sice ne přímo bar, ale i tak šlo o nepříjemné momenty.

Foto: Novinky

Na Letné vyrostl na den speciální bar. Bez hesla ani ťuk...

„Nějakou shodou zázračných okolností nás to nepoložilo, a tak jsme si řekli, že si uděláme v roce 2015 radost. Člověk, který dělal londýnský Lounge Bohemia, se přestěhoval do Prahy a dal nám avízo o uvolněných prostorech. Zabralo nám pár měsíců vše dohodnout a připravit ke spuštění. Ač se v Lounge Bohemia zaobírám čím dál více molekulární mixologií, tak tam stále můžete přijít na gin s tonikem, protože je tam prostě bar. V pražském baru, který otevřeme počátkem září, to bude jinak. Deset koktejlů a jedno degustační menu. To je vše,“ nastínil Pavel Tvaroh kuriózní projekt.

Toalety? Kdo ví…

Bar je prý velmi malý a přijít do něj může jen skupina maximálně o šesti lidech. A aby toho nebylo málo – jen na dvě hodiny. Každý drink bude připravený do jiného skla a jinou molekulární technikou. Na samotný bar nebude vidět a údajně v místnosti de facto chybí. I se záchody Tvaroh mlží. Prý tam možná nebudou. A vstup bude jen na rezervaci. Rezervační číslo, zdá se, nebude zpočátku zcela volně dostupné a mělo by se šířit spíše pozvolna speciálními obálkami a na doporučení. Že by se dost dobře mohlo stát, že by tento neotřelý model nemusel v Praze fungovat, Tvaroh zdánlivě příliš neřeší.

„Pro nás to byla výzva a líbil se nám ten prostor. Já to asi vidím úplně jinak. Pro mě to byla radost, dávat vše dohromady a shánět designové předměty ve stylu 60. let. Neotevíráme to kvůli penězům, ale protože jsme si chtěli po tom loňském roce udělat radost. Naskytla se příležitost. Budu tak trochu na dvou místech, v Londýně i v Praze. Jestli se to dá zvládat? Ani nevím, zeptejte se mě za měsíc a já vám řeknu, jak to vypadá, když člověk létá z místa na místo stále, furt a pořád. A jak dlouho bude bar otevřený? Jen na krátko. Proč? Protože čím déle bude otevřený, tím více mě bude stát peněz,“ dodal s humorem sobě vlastním Pavel Tvaroh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám