Hlavní obsah

Dvouletý Brit je asi nejmladším člověkem, který stanul v základním táboře Everestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvouletý Carter Dallas je zřejmě nejmladším člověkem, který kdy dosáhl základního tábora nejvyšší hory světa Mount Everestu, píše britský deník The Telegraph. Chlapec ze Skotska se do tábora na jižní straně, který se nachází v nadmořské výšce 5364 metrů, dostal s pomocí svých rodičů.

Foto: Profimedia.cz

Dvouletý Carter Dallas v základním táboře Mount Everestu

Článek

Chlapec výstup absolvoval na zádech svého otce Rosse, jeho matka Jade jim šla po boku. Dosud nejmladším známým člověkem, který dosáhl základního tábora Mount Everestu, byla patrně čtyřletá dívka Zara původem z Česka. Ta do základního tábora ale podle svého otce vystoupala vlastními silami.

„Carter to zvládl lépe než já a jeho máma. Oba jsme dostali lehkou výškovou nemoc, ale on byl naprosto v pořádku,“ řekl o výšlapu pro The Telegraph otec dvouletého chlapce.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec výstup absolvoval na zádech svého otce Rosse.

„Ve vesnicích před základním táborem byli dva zdravotníci a testovali mu krev, aby zjistili, zda je v pořádku, jeho výsledky byly mnohem lepší než naše - byli ohromeni. Na trek jsme si koupili bundy, jídlo a dva spacáky - v podstatě jsme to udělali z rozmaru. Do 24 hodin po přistání v Káthmándú jsme na něj vyrazili,“ dodal.

Pětatřicetiletý otec říká, že podle něj byli na cestu dobře připraveni, protože pravidelně cvičí „dýchací techniky“ a všichni včetně Cartera se ponořují do ledové koupele. Rodina z Glasgow je momentálně na roční cestě po Asii.

Čtyřletá Češka sama vystoupala do základního tábora Everestu. Všechny jsem předběhla, řekla

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám