Hlavní obsah

Duch slavného sládka se po letech vrací do Brna

Právo, Miroslav Homola
Brno

Do historického centra Brna se po více než 150 letech vrátí pivovar. A nebude ledajaký. Pivo se totiž bude vařit ve stejných místech, kde se skutečně pivo vařilo až do roku 1862, a především do míst, kde působil zřejmě nejslavnější český pivovarník a sládek František Ondřej Poupě (1753–1805).

Duch slavného sládka se po letech vrací do Brna Video: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Muž, který jako první zapojil do výroby piva teploměr, začal používat váhy a zařízení, které dnes všichni znají pod názvem hustoměr. „Osoba tohoto nejslavnějšího sládka je většině nejen Brňanů prakticky neznámá. Stejně jako fakt, že právě v tomto domě se pivo vařilo. My věříme, že se nám zde podaří vytvořit takové podmínky, že se duch Poupěte zase vrátí,“ řekl s úsměvem architekt Marek Tichý.

„Nechceme zde vytvořit jen další restauraci, kde se bude pivo vařit před zraky návštěvníků, ale naším cílem je zde nabídnout pivovarský dům, kde se budou moci konat i různé akce, přednášky či diskuse s pivem spojené. Vždyť je to téma, kterému rozumí a o kterém rád diskutuje skoro každý,“ myslí si Tichý.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Dostat varny dovnitř byl oříšek.

Společnost, ve které pracuje, se mimo jiné podepsala nedávno pod obnovu vyhořelého Libušína. K pivu má Tichý i jeho kolegové velmi blízko. Už zhruba dvacet let totiž vlastní pivovar Dalešice známý z filmových Postřižin.

„V Dalešicích se nám pivo docela daří. Nechceme minout trend piv typu kraft, které nemůžeme dělat v Dalešicích, protože bychom si svrchními kvasinkami, které se při jejich výrobě používají, mohli nakazit naše tamní ležáky. Rozhodli jsme se tak vyrábět tato piva jinde. Shodou okolností se naskytl prostor s pivovarským geniem loci uprostřed Brna. Od té doby už sice uplynulo asi sedm let, ale teď už věřím tomu, že zde zhruba za dva měsíce skutečně pivo poteče,“ věří Tichý.

Bude i socha

Právě v pondělí dopoledne dorazila do historického domu na rohu Šilingrova náměstí a Dominikánské souprava dvou kotlů, které budou srdcem tisícilitrové varny malého pivovaru. Každý kus vážil 700 kilogramů, takže dostat tyto dvě objemné nádrže ručně z úzké ulice do historického domu byla poměrně náročná akce, která vyžadovala občasné zastavení provozu.

Českému sládkovi pivo nic neříkalo, zlom přišel ve škole

Muži

„Samozřejmě, že naše zde vařené speciály se budou jmenovat Poupě. Pro popularizaci tohoto pána, který dokonce založil i první školu sládků na světě v době, kdy bylo vaření piva prakticky tajemstvím každého pivovaru a málem ho za to tehdy lynčovali, chceme udělat víc. Zatím má jen nenápadnou bustu. My mu hodláme postavit i sochu a popularizovat ho v pivovarském domě,“ doplnil architekt.

Hostinec s varnou bude v retro stylu, kdy moderní technologie překryje design z doby, kdy začínala technika ovládat civilizaci. Ostatně už nyní v budoucím sále pro 350 hostů je kus kompresoru z předminulého století. Pivo v domě, pod kterým jsou sklepy ze 14. a 15. století, bude vařit zkušený dalešický sládek Ladislav Němeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám