Hlavní obsah

Do chilli se zamiloval už jako capart, dnes sbírá ceny i za oceánem

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chilli papriky poznal Radovan Fron z Ostravy už coby malé dítě. Zachutnaly mu natolik, že se po několika desetiletích staly jeho živobytím. Z pálivých papriček, které rostou v Hlučíně a Ostravě, vaří omáčky a vyrábí kulinářské přísady.

Foto: Pavel Karban, Právo

Radovan Fron má rád, když jsou kousky papriček v omáčkách vidět. Proto jich většinu po očištění zamrazí.

Článek

„V dětství jsme jezdili s rodiči do Bulharska a tam jsem už jako pětiletý capart pálivé papriky zkoušel,“ vzpomínal na dobu, kdy se s plody z rostlin tropů a subtropů setkal. Jejich chuť mu učarovala, a tak když vyrostl, začal pro sebe i přátele připravovat chilli omáčky a jiné pochutiny.

Před třemi a půl lety založil Fron firmu a nazval ji podle přezdívky z mládí Gaston Chilli. „Papriky jsem zprvu spíše kupoval, nakonec jsem je začal pěstovat,“ popsal.

Foto: Pavel Karban, Právo

Valnou většinu chilli papriček Radovan Fron zamrazí.

Část papriček pochází ze svahů Vinné hory v Hlučíně, kde rostou na koňském hnoji a stará se o ně tchán. Zbytek pro něj pěstuje ve sklenících ostravské Zahradnictví Poruba. Letos sklidil z asi 1200 rostlin od Cayenských papriček s pálivostí 50 tisíc SHU (Scovilleových jednotek pálivosti), přes Habanera až po Carolinu Reaper. Ta má více než 2 miliony SHU.

Světový rekordman v pojídání chilli hledá lék na oči

Věda a školy

Při dobré úrodě má z rostliny přes půl kila paprik. Letos počítal, že jich sklidí půl tuny, ale má jen asi 250 až 270 kilogramů. Z nízké sklizně viní počasí. „Bylo málo slunce a hodně vlhkosti. Papričky začaly zrát až na konci prázdnin, běžně to bývá v první polovině. Jindy koncem října zazimováváme skleníky, teď jsme sbírali ještě koncem listopadu,“ vysvětlil Gaston.

Co sklidí, zpracovává s pomocí manželky, dvou dcer a partnera té starší. Každou papriku prohlédnou, špatné vyhodí, dobré umyjí, očistí a minimálně rozpůlí, aby je zkontrolovali i uvnitř.

„Stane se, že jedna z 200 paprik je na pohled krásná, ale uvnitř plesnivá. Kdybych ji hodil do omáčky, tak by začala bouchat, kvasit. Nepoužíváme totiž žádnou chemii, jen stabilizujeme italským octem,“ zdůvodnil.

Hluchoslepý chilli maniak z Radošova překonal bolestivý rekord

Muži

Nakonec papričky zavakuuje, zamrazí a používá v omáčkách, protože na rozdíl od sušených si uchovají chuť. Navíc má rád, když jsou kousky papriček v omáčkách vidět, což prý kvitují i zákazníci.

„Je to sice pracnější, dražší a prostorově náročnější, protože půl skladu zabírají mrazáky, ale nemám rád kompromisy,“ pousmál se.

Jeho výrobky jsou k mání na trzích, v e-shopu či menších obchodech. „Vařím i omáčky pro partnery, pro jednoho z nich jsem vymyslel omáčku z rybízového vína a černého rybízu,“ popsal s tím, že jeho omáčky už tzv. vyrazily i do USA.

Vypalováním vnitřností si můžete zajistit delší život, ale i ztrátu paměti

Muži

Loni získal Rozpálený ananas třetí místo na soutěži World Hot Sauce Awards, letos dosáhlo stejného umístění Rozpálené mango v klání The Hot Pepper Awards. „Pošlu dvě omáčky a jedna doveze cenu,“ směje se Gaston.

Nezastírá, že i jeho koronavirus ovlivnil na tržbách. Jsou na polovině roku 2019, čímž se vrátil na úroveň roku 2018. Nad vodou ho drží hlavně prodej přes e-shop. Nejvíce mu však chybí kontakt se zákazníky, protože: „Vždy rád o chilli s lidmi podřistám, poklábosím,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám