Hlavní obsah

Devadesátiletý horolezec stále zdolává alpské ledovce

Novinky, znk

Přestože je Italovi Agostinu Gazzerovi už devadesát, stále ho lze spatřit s přilbou a cepínem zdolávat strmé alpské ledovce. „Moje láska k horám začala po konci druhé světové války, to mi bylo sedmnáct,“ svěřil se Gazzera, přezdívaný Gustin či také Alpský Viking.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V 50. letech jako každý správný Turíňan pracoval v automobilce Fiat, vždycky ale snil o tom, jít po stopách svých vzorů, legendárních alpinistů. O víkendu tak sedával na staré rezavé kolo bez přehazovačky a vyrážel směrem k vrchům, které přes týden vídával z okna fabriky. Všichni mu proto tehdy říkali „alpinista na kole“.

Nejprve následoval lidi mířící do horských chat a až poté, hnán zvědavostí, začal zdolávat alpské vrchy vybaven jen konopným provazem a pár hřebíky, které si sám doma vyrobil.

Během desetiletí je pokořil všechny, od Monte Viso (3841 m) přes Matterhorn (4478 m) až po legendární Mont Blanc (4810 m). Nejvyšší hora Alp se ale pomstila a Gustin při výstupu přišel kvůli omrzlinám o prsty na nohou.

„Vždycky jsem se považoval za naprosto normálního člověka s vášní pro alpinismus,“ říká o sobě skromně Gustin. V Itálii se stal pojmem a na motivy jeho života byl nyní natočen i film.

„Svou zkušeností naučil generace alpinistů, že člověk se nikdy nesmí vzdát – jak na horách, tak v životě. Nic ti nepatří, ale musíš se o to zasloužit trpělivostí, úctou a výdrží,“ řekl listu La Repubblica režisér Giacomo Piumatti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám