Hlavní obsah

Degustační soutěž minipivovarů ovládl Pivovar Trilobit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek a v sobotu se v Pivovarském dvoře Zvíkov konal již 15. ročník Jarní ceny českých sládků, největší soutěže piv z minipivovarů v Evropě, v níž mezi sebou v 15 kategoriích soupeřilo 149 pivovarů se 709 vzorky piv. Nejprestižnější cenu, tedy první místo v kategorii světlý český ležák, získal pražský Pivovar Trilobit.

Foto: Českomoravský svaz minipivovarů

Jarní cena českých sládků 2023

Článek

Akce, která je od roku 2018 dvoudenní a o jejíž rychlý a kvalitní průběh se v zákulisí stará více než 20 lidí, se tradičně uskutečnila v hlavním sále Pivovarského dvoru Zvíkov pod patronátem Českomoravského svazu minipivovarů.

V letošním roce hodnotilo piva 94 degustátorů v deseti základních degustačních komisích a čtyř finálových komisích. Degustátoři degustují konsensuálním způsobem, musí se tedy dohodnout, které pivo je natolik dobré a kvalitní, aby postoupilo do dalšího kola. Stejně tak se musí na závěr dohodnout, které pivo zvítězí.

„Na letošním ročníku bylo opravdu minimum piv, která by neodpovídala standardům, a ve většině kategorií bylo velmi obtížné určit vítěze kvůli vyrovnanosti vzorků,“ hodnotí akci Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Foto: Českomoravský svaz minipivovarů

Jarní cena českých sládků 2023

V nejprestižnější kategorii českého ležáku letos vyhrál Pivovar Trilobit se svým pivem Trilobit světlý ležák. „Jsme rádi za tuto cenu, která je pro nás obrovským překvapením a zároveň velkým závazkem do dalších let,“ říkají sládkové a spolumajitelé Pivovaru Trilobit Petr Buriánek a Monika Linková.

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky jsou zařazeny do 15 kategorií - světlé pivo výčepní, český světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý ležák, pšeničné pivo světlé i tmavé, světlá spodně kvašená piva silná, polotmavá spodně kvašená piva silná, tmavá spodně kvašená piva silná, New England IPA – NEIPA, super silná spodně kvašená piva, piva Pale Ale, piva India Pale Ale, kyselá piva, super silná svrchně kvašená piva a piva typu Stout.

Němci vyvinuli pivo v prášku. Dělá pěnu, obsahuje alkohol a má snížit uhlíkovou stopu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám