Hlavní obsah

Cvičitel psů pro nevidomé má ve své péči i psí seniory

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová, az

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Vodicí psi tráví většinu života pomocí nevidomým, ve stáří si proto zaslouží místo, kde mohou důstojně a pohodlně dožít. Majitel Školy pro výcvik vodicích psů Milan Dvořák chlupáče nejen připravuje na jejich budoucí povolání, ale také nechává psí seniory, kteří ve stáří nemohou být u svého majitele, u sebe dožívat.

Domov pro pseniory

 
Článek

Proto vybudoval útulek, kde kromě výcviku mladých psů také doprovází staré vodicí psy závěrem jejich života.

Výcviku asistenčních psů se Milan Dvořák věnuje už téměř třicet let a penzion pro ně vybudoval hned vedle svého domu. V současné chvíli v něm pobývá šest psů, kteří se na službu vodicího psa připravují, a jeden senior.

Vězni v Jiřících dostali štěňata a vycvičí psy pro nevidomé

Domácí

„Z našeho rozhodnutí se ta štěňátka narodila, my je připravili na službu pro nevidomé lidi, a tak jsme cítili zodpovědnost postarat se i o jejich poslední chvíle,“ svěřil se Novinkám Dvořák.

„Jsou to pejsci, kteří s námi prožili kus života, takže k nim máme vztah, a když odchází, je to smutné,“ dodává.

Důvody, proč psi nemohou strávit stáří u svých majitelů, jsou různé. „Je to například proto, že ten člověk bydlí ve čtvrtém patře bez výtahu a pro pejska je v jedenácti nebo dvanácti strašně složité se tam dostat čtyřikrát denně,“ vysvětluje Dvořák.

Foto: archiv Milana Dvořáka

Asistenční psi jsou pro nevidomé důležití.

V penzionu pro vysloužilé asistenční psy mohou pejsci pokojně dožít. S mladými psy ve výcviku podle Milana Dvořáka vycházejí dobře, a pokud to ještě jde, dokonce si spolu hrají.

Škola pro výcvik vodicích psů v současné době cvičí zhruba dvacet pejsků. Šest z nich má Milan Dvořák přímo ve své péči. Ostatní žijí v Brně, kde má Škola pro výcvik vodicích psů svou kancelář. Tam lidi své psy každý den vodí. „Lidi nám je vždycky přivedou do kanceláře jako děti do školy, tam s nimi cvičitelé pracují a lidi si je po práci zase vyzvednou a odvedou k sobě do bytu,“ popisuje Dvořák.

Vědci se budou zabývat tím, jak se nevidomí orientují ve městech

Věda a školy

Pandemická situace výcvik psů komplikuje. „Psi se musí naučit vyhýbat všem překážkám, ať už jsou to reklamní stojany, popelnice, značky i chodci. Teď je ale chodců méně,“ říká Milan Dvořák. Zájem o vodicí psy ale podle něj kvůli koronaviru nijak nepoklesl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám