Hlavní obsah

Chlapec z Minnesoty našel vášeň ve venkovním nocování. Do postele nezavítal už tři roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těžkých mrazech i horku. Čtrnáctiletý Isaac Ortman z Duluthu v Minnesotě přespává už bezmála tři roky venku. Zalíbení v nocování na čerstvém vzduchu našel během koronavirové pandemie, vyměnit hamaku a spací pytel zpět za postel podle vlastních slov přitom v nejbližší době rozhodně nehodlá, píše americký deník The Washington Post.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Přespal jsem tehdy venku před naší chatou. Napadlo mě, že bych mohl překonat svůj vlastní rekord a nocovat venku týden v kuse. A tak jsem venku strávil celou dovolenou a pokračoval v tom i po návratu,“ líčí Isaac své začátky v nevšední zálibě datující se do dubna roku 2020.

Letos 12. ledna oslavil svůj 1000. venkovní nocleh, který strávil ve sněhovém přístřešku, jenž postavil společně se svými přáteli ze skautského oddílu.

„Nikdy ho to neomrzí. Každá noc je nové dobrodružství,“ svěřil se jeho otec Andrew. Isaac prý dokonce trval na tom, že bude spát venku i poté, co si při nehodě zlomil levé zápěstí. „Po tisíci nocích strávených venku má naši důvěru,“ dodala jeho matka Melissa.

Při nocování na čerstvém vzduchu mladý Američan povětšinou využívá hamaku a spací pytel, občas si ale - především při hustých lijácích - postaví i stan.

Nocoval i v 38 stupních pod nulou

V rodné Minnesotě se přitom musí vypořádat s celou řadou různých povětrnostních podmínek. Jak sám říká, zimu, sníh a vítr však preferuje před horkým a vlhkým létem.

„V létě se potím a všude je spousta komárů. S tím nic moc nenadělám. V zimě ale můžu jednoduše přidat více vrstev,“ vysvětlil Isaac, který venku nocoval i při teplotě minus 38 stupňů Celsia.

A kdy plánuje návrat do zahřáté postele? Takový scénář se podle jeho slov v dohledné době konat nebude. „Nemyslím si, že s tím brzy skončím. Možná budu pokračovat i během studií na vysoké škole. Baví mě to a prozatím nejsem připravený s tím skončit,“ má jasno Isaac.

Mladík jede už měsíce na jednokolce podél východního pobřeží USA

Muži

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám