Hlavní obsah

Černé zlato na talíři už nemusí být jen výsadou bohatých gurmánů

Dlouhou dobu platilo, že kaviár, jenž je někdy označován za černé zlato, býval výsadou luxusních restaurací a dopřát si ho mohli jen movití gurmáni. Jeho cenu určuje nejen dostupnost, ale také rozdíly v kvalitě jiker. V Praze se nyní snaží přesvědčit o tom, že kaviár si čas od času může dopřát takřka každý.

Foto: Profimedia.cz

Kaviáru se přezdívá černé zlato.

Článek

Mýtus o vzácnosti kaviáru se do jisté míry zakládá na pravdě. Nekontrolovaný lov jeseterů ve volné přírodě a jediná možnost odběru jiker usmrcením ryb měly za následek jejich téměř úplné vyhynutí. Z toho důvodu byl lov jeseterů ve volné přírodě zcela zakázán, což zapříčinilo raketový nárůst ceny kaviáru.

Foto: Prague Caviar Week

Telecí tatarák s uzeným créme fraîche, žloutek 63 stupňů Celsia, grissini a kaviár.

V současné době už to však neplatí. Díky jeseteřím farmám byla populace ryb obnovena a byly vyvinuty metody sklizně kaviáru neinvazivní cestou. Jesetera tak není nutné usmrtit. Ryby se pak dožívají vyššího věku, kdy jsou jejich jikry nejkvalitnější a nejchutnější. Jelikož také není třeba populaci po každé sklizni obnovovat, cena kaviáru postupně klesá a stává se opět dostupným.

Kaviár mezi hovězím běhá i po Česku

Muži

Právě na to spoléhali uplynulý týden pořadatelé prvního ročníku Prague Caviar Week, do kterého se zapojilo několik pražských restaurací. „Cílem naší produkce je změnit vnímání kaviáru jako něčeho nedosažitelného a určeného jen pro ty nejbohatší. Spojení ekologicky udržitelného způsobu chovu s neinvazivním způsobem sklizně kaviáru nám umožňuje nabízet prémiový kaviár za cenu, kterou si čas od času může dovolit každý,“ vysvětlil Tomáš Šapovalov ze společnosti Pearla Caviar, která akci uspořádala.

Foto: Prague Caviar Week

Filet z halibuta s fregolou sardou, střenkami a kaviár.

Že se nejedná o tisícové částky, potvrdilo i menu jednotlivých restaurací. Za hlavní chody zaplatíte okolo 500 korun, za předkrm zhruba o stokorunu méně. Výjimkou není ani zapojení kaviáru do dezertů. Milovníci černého zlata mají možnost ochutnat třeba grepový sorbet a granitu z ústřic a kaviáru, za který zaplatí 185 korun.

Letošní ročník končí v jednotlivých restauracích v neděli 27. června, v příštím roce by se festival mohl rozšířit i do dalších měst České republiky.

Anketa

Ochutnali jste někdy pravý kaviár?
Ano
65 %
Ne
35 %
Celkem hlasovalo 669 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám