Hlavní obsah

Cennost do trezoru? Ne, pero za 32 miliónů jeho majitel běžně používá

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U hodně cenných věcí a drahých limitovaných edicí se tak nějak automaticky předpokládá, že nebudou brány jako předměty každodenní potřeby. Jsou sice často kupovány pro potěchu, ale zároveň se jedná i o investice. Najdou se však i výjimky.

Foto: Montblanc (3x)

Montblanc The Ultimate Serpent Limited Edition 1

Článek

Jeden takový příklad by se dal najít u tradičního a slavného výrobce především psacích potřeb Montblanc. Firma si letos k oslavě 110. výročí založení nadělila kolekci Rouge & Noir odkazující na historicky vůbec první psací potřeby této značky.

A protože se pro firmu jedná o opravdu významné výročí, vytvořili v Montblancu kromě běžné kolekce ještě několik limitovaných edicí. Tou vrcholnou je edice vůbec nejlimitovanější, existuje totiž pouze v jediném kusu.

Zlatý had se ovíjí kolem celého pera

Jedná se o mistrovské dílo s hadem v hlavní roli. Původní a dnes běžná kolekce má totiž klip právě ve tvaru hada, u limitovaných edicí se tak jedná o poctu tomuto designovému prvku.

Plaz z 18karátového růžového zlata se ovíjí okolo těla pera, které je taktéž ze zlata. To tvoří hned 99 gramů z celkové váhy 130 gramů. Povrch je osázen celkem 1500 tmavě modrými safíry o celkové váze 15,34 karátu a had je pak dekorován celkem 153 diamanty. Třešničkou na dortu, resp. na vršku víčka, je šestikarátový diamant ve tvaru pro značku tradiční šesticípé hvězdy se zaoblenými rohy.

Cena tohoto unikátu je 1,2 miliónu eur, tedy něco málo přes 32 miliónů korun. Takže ideální věc k uložení do trezoru. Ale ne v tomto případě.

Pro srovnání běžná kolekce Rouge & Noir

Před pár měsíci pero od Montblancu koupil dlouholetý sběratel. Když se zástupci značky přišli podívat domů na jeho rozsáhlou kolekci, přivítal je právě s tímto perem zastrčeným v kapse košile.

A nejednalo se jen o vtípek nebo snahu udělat radost lidem ze společnosti. Montblanc si totiž pero nedávno zapůjčil na výstavu a ve firmě při kontrole zjistili, že jeho majitel, jež má spoustu dalších cenných per, se kterými by mohl psát, ho opravdu bere do ruky často. Bylo totiž tak používané, že ho museli nechat vyčistit...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám