Hlavní obsah

Otec se synem překonali Lamanšský průliv na elektrickém prkně

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednapadesátiletý Rob Wylie a jeho devatenáctiletý syn Morgan z anglického Dorsetu se stali historicky prvními lidmi, kteří překonali Lamanšský průliv na elektrickém hydrofoilingovém prkně, známém také pod názvem eFoil. Cesta dlouhá téměř 38 kilometrů, kterou zvládli na jedno nabití baterie, jim trvala hodinu a 44 minut.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Dvojice vyrazila ve čtvrtek 12. srpna z francouzského mysu Gris Nez a dobrodružnou cestu po vodě, která si vyžádala několik pádů, zakončila na břehu města Folkestone v anglickém Kentu.

Oba využili elektrické hydrofoilingové prkno od firmy Fliteboards, které dokáže vyvinout maximální rychlost až 35 kilometrů v hodině. Prkno, jež je ovládáno pomocí joysticku, pohání tichý motor, a člověk se během jízdy vznáší necelý metr nad hladinou.

Vzdálenost dlouhou přesně 37,8 kilometru zvládli na jedno nabití baterie, ačkoliv v cíli Robovi zbývala poslední čtyři procenta z celkové kapacity baterie.

Během cesty se museli vypořádat s mořskými řasami či proudy a museli se vyhýbat i velkým nákladním lodím. Aby vše proběhlo co možná nejbezpečněji, asistovaly jim dva čluny s posádkou.

Rob s Morganem kontaktovali i zástupce Guinnessovy knihy rekordů, do které budou podle deníku Metro brzy zapsáni. „Nejenomže jsme pokořili světový rekord, ale překonání kanálu ukazuje, jak vyspělá technologie to je, protože jsme to zvládli na jediné nabití baterie,” řekl Metru Rob.

„Před 112 lety byl kanál poprvé překonán letadlem, nyní jsme jej přeletěli na prkně poháněném elektřinou. Jsem si jistý, že by se z toho Louisi Blériotovi zatočila hlava,” poukázal na francouzského vynálezce a leteckého konstruktéra, jenž se v roce 1909 postaral o historicky první přelet Lamanšského průlivu letadlem.

Reklama

Výběr článků

Načítám