Hlavní obsah

Brit jako první člověk s kardiostimulátorem dokončil veslařský závod napříč Atlantikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmatřicetiletý Elliot Awin se stal prvním člověkem s kardiostimulátorem, který dokončil veslařský závod The World's Toughest Row napříč Atlantským oceánem. Cesta ze španělského San Sebastianu do Antiguy a Barbudy, dlouhá 4800 kilometrů, mu trvala 44 dní. Společnost Britovi dělali delfíni i žraloci.

Brit jako první člověk s kardiostimulátorem převesloval v závodě Atlantik.Video: AP

 
Článek

Zhruba před devíti lety byl Awinovi diagnotikován Wolff-Parkinson-Whiteův syndrom - srdeční onemocnění projevující se abnormálním bušením srdce. Kromě toho se u něj rovněž projevovala paroxysmální fibrilace síní, tedy porucha srdečního rytmu, píše agentura AP.

Pět let kvůli svému zdravotnímu stavu navštěvoval nemocnice, v únoru roku 2020 si však do těla nechal zavést kardiostimulátor (přístroj zajišťující pravidelný, dostatečně rychlý srdeční rytmus elektrickými impulzy, pozn. red.). Převeslováním Atlantiku chtěl podle svých slov dokázat, že „člověk v životě nemusí zpomalit ani se stimulátorem“.

Foto: AP

Brit jako první člověk s kardiostimulátorem převesloval v závodě Atlantik.

Dovozce vína a bývaly hráč ragby z anglického hrabství Surrey vyrazil na své 7,4 metru dlouhé lodi s názvem Pacemaker (anglicky kardiostimulátor) vloni 13. prosince a cíl spatřil letos na konci ledna. V kategorii jednotlivců skončil druhý, což prý oslavil piña coladou, club sendvičem a spánkem v hedvábném povlečení.

Na konci závodu Awin uvedl, že si měl s sebou přibalit více sladkostí a že se těší, až se mu zahojí puchýře na rukou a nohou. Z dobrodružné výpravy si prý nejvíce užil pozorování hvězdné oblohy a západů slunce a spatření delfínů a žraloků, kteří mu dělali společnost.

Foto: AP

Brit jako první člověk s kardiostimulátorem převesloval v závodě Atlantik.

„Spousta lidí kardiostimulátor odmítá, protože se obávají, že si nebudou moci hrát se svými vnoučaty nebo běžet na autobus. Jak jinak jim ukázat, že by si ho měli pořídit? Právě jsem převesloval Atlantik. Můj život se změnil, ale stále mohu dělat epické věci,“ sdělil Brit, jemuž se v rámci závodu podařilo vybrat přes 152 tisíc liber (cca 4,5 milionu Kč) na jeden z projektů British Heart Foundation, který pomáhá dodávat defibrilátory podfinancovaným sportovním komunitám.

Jako jediný Čech se zúčastnil závodu v plachtění kolem světa bez GPS. Splněný sen, říká

Muži

Reklama

Výběr článků

Načítám