Hlavní obsah

Basketbalového bosse dohnaly rasistické výpady, může přijít i o tým

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

V Americe jsou rasistické výroky 80letého basketbalového bosse Donalda Sterlinga událostí číslo jedna. V médiích jí konkuruje maximálně pátrání po zmizelém malajsijském boeingu, zatímco ukrajinská krize se krčí hodně v pozadí. V dubnu Sterlinga dohnalo jeho neskrývané pohrdání menšinami.

Foto: Profimedia.cz

Donald Sterling

Článek

Na veřejnost se dostal záznam telefonátu, v němž mladou ženu nabádal, aby se nestýkala s černochy, ani je nebrala na utkání jeho týmu Los Angeles Clippers. Sterlingovy výroky vyvolaly obrovskou vlnu pobouření. Na obrazovkách i na stránkách novin defiluje nynější i bývalá elita amerického basketbalu, vedení profesionální ligy NBA Sterlinga vyloučilo, uložilo mu pokutu 2,5 miliónu dolarů (přes 50 mil. Kč), a teď ho chce dokonce donutit, aby tým prodal. Už jmenovalo i jeho prozatímního šéfa.

Kromě toho byl minulý čtvrtek tým Clippers vyloučen ze závěrečného turnaje o titul NBA, a podle trenéra Doka Riverse to podle toho v šatně mezi zklamanými hráči vypadalo.

Sterling jde do protiútoku

Ale Sterling se zapřel. NBA od něj prý peníze neuvidí, a naopak proti ní zvažuje žalobu. "Trest není oprávněný, panu Sterlingovi bylo upřeno právo na spravedlivé vyšetřování," uvedl jeho advokát Maxwell Blecher.

Foto: Profimedia.cz

Donald Sterling na zápase svého týmu s manželkou Shelly.

Sterling, právník a realitní podnikatel původem z Chicaga, je momentálně "nejstarším" vlastníkem basketbalového týmu v NBA. Clippers koupil v roce 1981 za 12,5 miliónu dolarů (250 mil. Kč). Letos jej časopis Forbes ocenil až na 575 miliónů (11,5 mld. Kč).

Tým z chudých černochů a bílého trenéra

Za své rasistické výpady Sterling zaplatil, a to doslova, už daleko dřív. V roce 2003 ho stálo milióny odškodnění 13 nájemníků jeho domu v Los Angeles. Tvrdil totiž, že byty bude pronajímat jen Korejcům, protože vždy zaplatí a je jim jedno, v čem bydlí. O svých černošských zaměstnancích prohlašoval, že "smrdí, a přitahují havěť", zatímco Hispánci podle něj "jen kouří, a poflakují se kolem domu".

O tři roky později prohrál za diskriminaci při uzavírání nájemních smluv v Beverly Hills soud s ministerstvem spravedlnosti. V roce 2009 jej žaloval o rok mladší exředitel týmu Clippers, bývalý profesionální hráč Elgin Bayor, za platovou diskriminaci kvůli věku a rase. Sterling ho mimo jiné obviňoval z toho, že chce postavit tým z "chudých černošských hochů z jihu a z bílého trenéra".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám