Hlavní obsah

Šije spodní prádlo z mléka a pokukuje i po látce z pomerančů

Počátkem minulého století se využíval jako náhrada za drahá a nedostatková vlákna z hedvábí či vlny. Dnes jde o neotřelý, a především udržitelný materiál. Řeč je o mléčném vláknu z odpadového mléčného proteinu, ze kterého někdejší lyžařka Marie Rysulová z Jilemnice v Podkrkonoší vyrábí funkční spodní prádlo.

Foto: Veronika Bečková

Marie Rysulová z Jilemnice začala šít prádlo z odpadového mléka.

Článek

Staví na principu cirkularity a transparentnosti materiálů. Odpad z mléka byl pro ni jasnou volbou. „Stále jsem přemýšlela, jak by šlo dělat oblečení bez zbytečného odpadu. Textilní průmysl patří k nejvíce znečišťujícím na světě, a tak jsem hledala způsob, jak na to jít jinak. V té době jsem studovala ekonomku v Praze. Četla jsem články o cirkulární módě, poslouchala podcasty. A v jednom z nich zaznělo, že se dá vyrobit látka z mléka,“ říká Marie Rysulová.

Zaujalo ji to natolik, že začala pátrat, kdo s tímto materiálem pracuje, a objevila továrny v Německu, Itálii či Americe.

„A právě v Itálii jsem našla největší pochopení. Tam se zrodila první spolupráce, která vedla k mojí první kolekci spodního prádla Milk Skin,“ popisuje mladá žena.

O textil a původ materiálů, z nichž je oblečení vyrobeno, se zajímala už od dětství. Od čtyř let běhala na lyžích a později se dostala až do juniorské reprezentace. Sport ji naučil vytrvalosti a disciplíně, ale zároveň v ní probudil hlubší zájem o to, z čeho je vyrobeno oblečení, které sportovci denně používají.

„Pamatuji si, jak mi maminka koupila za dva tisíce nové rukavice, a já je rozstříhala, protože jsem chtěla zjistit, z jakých vrstev jsou a jak fungují. Už ve třinácti jsem měla hotový i název pro svoji značku – Marylu. Slovní hříčkou spojuje moje jméno a jméno tatínka, který podniká v hotelnictví. Už tehdy jsem snila o tom, že změním svět textilního průmyslu,“ vzpomíná Rysulová.

Cestu od nápadu k udržitelnému podnikání pomohl Rysulové posunout Lipo.ink, podnikatelský inkubátor Libereckého kraje. Tam jí ukázali cestu. A tak navázala spolupráci s italskou továrnou, kde se látka vyrábí.

Foto: Aleš Král

Spodní prádlo vyrobené z látky z odpadového mléka.

„Základ tvoří odpadové mléko z potravinářského průmyslu. V továrně z něj oddělí protein, takzvaný kasein, a ten se zpracuje do vláken. Látka je výjimečná tím, že je jemná, prodyšná, termoregulační a hypoalergenní. Obsahuje aminokyseliny, které pomáhají hydratovat pokožku. Nevyléčí třeba ekzém, ale zlepší komfort při nošení,“ vysvětluje Rysulová.

Z látky pak šije spodní prádlo v České republice. „Pruženky nám dodávají výrobci z Hrádku nad Nisou, další komponenty máme z Liberce,“ doplňuje mladá žena. První kolekce spodního prádla s mléčnou bílkovinou spatřila světlo světa letos v dubnu.

Ve své tvorbě a cílení na udržitelné materiály nezůstane jen u mléka. Chce pokračovat v hledání nových materiálů.

„Teď mě například zaujala látka z pomerančových slupek. Obsahuje přírodní oleje, které hydratují pokožku. Je to opět materiál, který by jinak skončil jako odpad. Zároveň se chci dál vzdělávat. Mám sice vlastní značku, ale pořád mám pocit, že se musím hodně naučit, hlavně co se týká terminologie,“ přibližuje Rysulová.

Začala proto se studiem nanotechnologií na Technické univerzitě v Liberci, aby lépe rozuměla i teoretické stránce materiálů.

Výběr článků

Načítám