Hlavní obsah

Mikulov má svůj dezert. Je z místního vína, hrušek, ořechů a mateřídoušky

3:14
3:14

Poslechněte si tento článek

Mikulov

Mikulov má svůj vlastní dezert, Mikulovský vlašák. Originální zákusek, který vymyslel a vyrobil tým nadšenců pod vedením cukrářky Barbory Balgové z Valtic, je novým symbolem města. Recepturu věnovala cukrářka místní odborné škole. Zdejší učni oboru cukrář ho začnou vyrábět.

Foto: Alice Gazdová/Nadace BLÍŽKSOBĚ

Ryzlink vlašský, hrušky, vlašské ořechy a mateřídouška jsou základními surovinami dezertu pro Mikulov.

Článek

Ryzlink vlašský, hrušky z mikulovských sadů, všudypřítomné vlašské ořechy a mateřídoušky z kopců kolem Mikulova, to jsou základní suroviny, které cukráři pro výrobu mikulovského dezertu použili. Dezert je symbolem nejen Mikulova, ale konkrétně proměny jedné z jeho skalnatých dominant, Kozího hrádku.

„Když jsme nad dezertem začali přemýšlet, věděli jsme, že chceme vytvořit jedinečný dezert, stejně, jako je jedinečný projekt revitalizace Kozího hrádku. Chtěli jsme také, aby proměna tohoto místa byla vnímána všemi smysly. A protože místní prostředí vyzývá díky dobré gastronomii ke smyslovým prožitkům, dezert pro Mikulov, to už byla jen třešnička na dortu,“ říká Hana Hradská, zakladatelka nadace, která oslovila cukrářku z nedalekých Valtic Barboru Balgovou.

Foto: AUTOR: Alice Gazdová/Nadace BLÍŽKSOBĚ

Dezert pro Mikulov zdobí také místní motýl ploskoroh pestrý.

Představou cukrářky bylo, aby základní ingredience na výrobu dezertu byly dostupné v okolí Mikulova. „Základem je víno. To proto, že většina obyvatel České republiky si jižní Moravu s vínem spojuje. Vybrali jsme ryzlink vlašský, ten je pro zdejší mikulovskou vinařskou oblast typický,“ říká Barbora Balgová.

Volba padla na vlašák z Vinařství Kadrnka z Březí u Mikulova. Aby víno srazilo sladkost dezertu, požadavek cukrářů byl jasný, muselo být suché. „Vybrali jsme to nejsušší, co máme. Nejdřív mě to ale zarazilo, suché víno do dezertu? Když jsem ho pak ochutnala, bylo mi hned jasné, že to byla moc pěkná volba,“ říká Marcela Kadrnková, která vinařství vede.

Další ingrediencí mikulovské lahůdky je hruška. „Nechtěli jsme, aby ovoce přebíjelo chuť vína v dezertu, proto jsme vybrali hrušky. Jsou decentní, jemné na chuti a navíc rostou všude okolo,“ říká cukrářka. Ve hře byly i meruňky, ty by ale podle ní byly v chuti příliš výrazné.

Foto: Alice Gazdová/Nadace BLÍŽKSOBĚ

Cukrářka Barbora Balgová, Marcela Kadrnková a Martin Vohánka, zakladatel a předseda správní rady Nadace BLÍŽKSOBĚ, předávají recept řediteli Gymnázia a odborného učiliště v Mikulově Romanu Pavlačkovi.

Pro studenty to bude výzva

Křupavou složkou v dezertu je praliné z vlašských ořechů. „Pamatuji se, jak jsme jako děti chodily a všude kolem sbíraly vlašské ořechy u cesty. Proto jsme se pro ně rozhodli,“ říká Balgová. Pomyslnou třešničkou na dezertu je kaviár z mateřídoušky. „Je krásně aromatická a roste tady na mikulovských kopcích.“ Dezert zdobí také místní motýl ploskoroh pestrý.

Recept je náročný. I přesto se do něj studenti středního odborného učiliště pustí. „Dnešní moderní cukrařina úplně v osnovách není, ale studenti základy umí. A ti, kteří chtějí dělat cukrařinu a baví je to, to zvládnou,“ odhaduje Barbora Balgová.

„Bude to pro naši školu velká výzva - jak pro žáky, tak pro učitele,“ říká Roman Pavlačka, ředitel Gymnázia a střední odborné školy, která ve městě provozuje kavárnu s cukrárnou. „Věřím, že dezert bude jednou i v naší nabídce,“ dodal ředitel.

Foto: Město Mikulov

Kozí hrádek nad Mikulovem a jeho okolí se opravují.

Rekonstrukce lokality Kozí hrádek, kudy projdou denně v sezoně tisíce turistů, je jednou z největších investic města. Akce vyjde na zhruba 35 milionů korun. S myšlenkou opravit lokalitu přišla Nadace BLÍŽKSOBĚ. Ta městu darovala šest milionů korun s podmínkou, že Mikulov poskytne stejnou částku a zbývající financování pokryjí dotacemi. Projekt řeší celou oblast návrší Kozího hrádku a přístupové komunikace.

Výběr článků

Načítám