Článek
Nejstarší restaurace na světě musí splňovat čtyři podmínky. Od doby svého založení musí fungovat nepřetržitě, být stále na stejném místě, operovat pod stejným jménem a věnovat se stejné činnosti.
Podle Guinnessovy knihy rekordů je takovým zařízením podnik Sobrino de Botín, jenž v roce 1725 založil francouzský kuchař Jean Botín. Malá rodinná restaurace Casa Pedro v madridské čtvrti Fuencarral má však indicie, na základě nichž se domnívá, že je ještě o 23 let starší.
„Když se podíváte na logo restaurace, je tam napsáno Casa Pedro od 1702. A totéž tvrdil i můj dědeček, který k tomu musel mít nějaký důvod. Řekli jsme si proto, pojďme to dokázat,“ uvedla spolumanažerka restaurace Irene Guiñalesová, podle níž jim k nalezení potřebných dat značně pomáhají i nové technologie.

Restaurace Casa Pedro se nachází v madridské čtvrti Fuencarral.
Archivy pohltil požár
Guiñalesová tvrdí, že společně s manželem bohužel nemohli nahlédnout do archivů bývalého města Fuencarral, které je dnes madridskou čtvrtí, neboť lehly popelem během španělské občanské války. Místo toho se ponořili do španělských národních archivů a najali historika. Manželé tvrdí, že od odhalení pravdy nejsou daleko.
Stejně jako Sobrino de Botín i Casa Pedro je rodinným podnikem a specializuje se na kastilské klasiky, jako jsou dušené dršťky či pečené selátko. Zda je však druhá restaurace opravdu nejstarší na světě, ukáže teprve čas.