Hlavní obsah

Zvukové profily československých parašutistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Stačí být druhý a mohou na vás všichni zapomenout, nebo přinejmenším o vás moc nevědět. Jsou tací, co zmizí na věky, jiní se vynoří třeba s novou dobou nebo s další generací, někteří se mění v čase. Jednou jsou za padouchy, jindy za hrdiny.“ To píše Jitka Neradová v úvodu své knihy Doskočiště protektorát 2.

Foto: Tebenas

Obal audioknihy

Článek

Přináší v ní osmapadesát portrétů a profilů československých parašutistů, kteří byli vysláni z Londýna do tehdejšího protektorátu ve výsadcích z let 1943-1945. Navazuje tak na svou předcházející práci, knihu Doskočiště protektorát. V ní se zabývala především účastníky předchozích výsadků spjatých s operací Anthropoid, která vyvrcholila před osmdesáti lety atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Stejně jako kniha předcházející získala i „dvojka“ svou zvukovou podobu opět v podání Martina Zahálky a Simony Postlerové. I v tomto případě se nejedná o komplexní beletrizovaný příběh ale o portréty mladých mužů, kteří nasadili a ve velkém množství i ztratili své životy v boji proti nacistické okupaci.

Jitka Neradová sleduje každého z nich už z let předválečných, přibližuje jeho osobní život, útěk, emigraci, výcvik a jeho působení po vysazení na protektorátním území. U těch, jimž se podařilo přežít do konce války, přibližuje jejich další osudy a následnou persekuci. Neboť tak se komunistický režim ke svým hrdinům choval.

Jednotliví parašutisté v audioknize Jitky Neradové nejsou odlidštěnými slovníkovými hesly. S úspěchem vytváří jejich živoucí portréty, sleduje pohnutky jejich činů a konání, a to i těch, kteří ve svém nelehkém úkolu neobstáli a zradili. Doskočiště protektorát 2 je velmi záslužná audiokniha už proto, že připomíná jména a osobnosti, které by neprávem postupně upadly v zapomnění.

Potěšitelná je i skutečnost, že autorka i nadále pátrá v archivech, dobových materiálech a můžeme záhy očekávat další titul, tentokrát věnovaný civilním obyvatelům. Těm, bez kterých by působení výsadkářů nebylo možné a uskutečnitelné, a jejichž mnohdy ztracené životy se rovněž nesmějí propadnout do zapomnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám