Hlavní obsah

Zvědavost nad tradici. Diváky na Vánoce zajímaly nejvíc nové pohádky

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divácká zvědavost na nové televizní pohádky zvítězila nad tradicí a konzervativností, a proto o Štědrém dnu a 1. svátku vánočním vyhrála večer ve sledovanosti Česká televize. Ale ne všichni lidé byli, soudě podle internetových reakcí na Novinkách, s kvalitou premiérové vánoční nadílky na ČT spokojeni. Převažovala silná kritika.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Uvedení nové televizní pohádky České televize Duch nad zlato se stalo nejvíce sledovaným pořadem Štědrého dne. Od 19 hodin se dívalo na program ČT 1 rekordních 2, 2 mil. diváků. Podobně úspěšně si vedla na Hod boží další nová pohádka České televize Sněžný drak, kterou vyhledalo 1,9 mil. diváků.

Klasická vánoční pohádka Tři oříšky pro Popelku s Libuší Šafránkovou v hlavní roli, která se již několik let drží v čele vánoční divácké televizní sledovanosti, přilákala na Nově o Štědrém dnu tentokrát 1,6 mil. diváků.

Obě štědrovečerní pohádky se časově míjely. Duch nad zlato začínal v 19.00 hodin a Popelka ve 20.20 hodin, překrývaly se zhruba o deset minut, takže kdo chtěl, stihl oba vánoční české filmy.

Na klasiku nezanevřeli

Diváci ale klasice zůstali věrni. Usedli na Štědrý den k filmu Pelíšky na ČT (1,6 mil. diváků) a pustili si předtím odpoledne k štědrovečerním přípravám klasické pohádky Peklo s princeznou (1,2 mil. diváků), Princezna se zlatou hvězdou a Pyšná princezna (oba filmy 1,1 mil. diváků). Vše vysílala Česká televize.

Podobně tomu bylo i na 1. svátek vánoční. Přes 1,5 mil. diváků si v podvečer Hodu božího nenechalo ujít na ČT klasickou úsměvnou komedii Jak vytrhnout velrybě stoličku s okouzlujícím malým Tomášem Holým v hlavní roli. Skoro 1,4 mil. diváků si na Nově pustilo večer starší pohádku S čerty nejsou žerty.

Prima se se svými vánočními filmy nad milión diváků ve sledovanosti nedostala. Kolik lidí se dívalo na televizní pořady 2. svátku vánočního, bude oznámeno v pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám