Hlavní obsah

Zlato pro Scooter

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Německá skupina Scooter převzala poslední červencový den zlatou desku za 5000 prodaných kusů jejího posledního alba Stadium Techno Experience. Přijela při příležitosti koncertu na závodišti v Pardubicích, který se koná 1. srpna. Tam vystoupí Scooter na festivalu, který bude odpoledne patřit rocku a večer taneční hudbě.

Foto: Petr Novák

Část výstavy věnované životě a díle Petra Nováka.

Článek

Přechod od tvrdé hudby, reprezentované Alešem Brichtou k rave obstarají Tata Bojs. Fanoušky Scooteru naladí DJ Orbith, hlavní hvězdy se objeví na pódiu mezi desátou a jedenáctou večer.

O popularitě Scooteru svědčí nejen 3500 prodaných lístků na festival, ale také skutečnost, že skupina se do Čech vrátí v září, kdy 25. vystoupí v Praze a o den později v Brně. V té době bude její album asi už platinové, protože v půlce prázdnin si ho pořídilo už devět tisíc zájemců.

Při této příležitosti jsme hovořili s jedním ze zakladatelů tria Rickem Jordanem.

Co pro vás znamená dostat Zlatou deska v České republice?

My už u vás převzali celou řadu zlatých desek, ale tahle je vůbec první udělená za nové album, což je pro nás velmi důležité. Deska je trochu odlišná od předchozích, je tvrdší a přitom melodičtější, je písničkovější, skladby mají jasné začátky a konce a je v nich hodně vokálů H. P. Baxxtera.

Proč si myslíte, že jste tu tak populární?

Rád bych řekl, že lidé tu mají dobrý vkus, jenomže, když vytváříte hudbu, jde o to, co se vám líbí a co ne. Možná ale máme podobný vkus, jaký je běžný u vás.

Pamatuji si na vaše úspěchy v roce 1996 s Our Happy Hardcore. Čím to, že se vám podařilo udržet tak dlouho na scéně, které hodně podléhá módě?

Máme štěstí, že nás napadají stále nové ideje. Ale také je to tím, že spolu pracujeme už sedmnáct let, přičemž prvních sedm osm let, než jsme v Německu prorazili, jsme neměli úspěch. Během té doby jsme se o hudbě naučili hodně věcí.

Sledujete nové trendy?

Přirozeně jsme ovlivnění děním na scéně. Zejména Jay jako DJ sleduje scénu. V současnosti se naneštěstí hudba obrací k hip hopu a r´n´b. Je to podobné jako v roce 1995, ale nelze zapomenout, že právě tehdy se nám podařilo uspět.

Myslíte si, že pro úspěch je důležitá i móda?

Ano, ale my ji bereme přirozeně, protože zůstáváme sami sebou. Nemáme lidi, kteří by nám říkali, co si máme obléci. Vždycky jdeme do obchodu a něco si koupíme. Móda nás sice zajímá, ale není prioritní, víc nás baví hudba.

Co pro vás znamenají koncerty?

Ve svých začátcích jsme byli ovlivnění rockem, takže jsou nám koncerty blízké. Působilo na nás, jak se kapely prezentovaly na scéně v osmdesátých letech. Proto jsou naše vystoupení akční a představují dobrou protiváhu ke studiové práci. Je též dobré mít zpětnou vazbu od publika, vidět, jak skladby fungují naživo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám